x

Irländskt! - Altan & Guidewires
Uppsala Konsert & Kongress
D. 2014.15.02 Kl. 19:30

OBS! Erbjudande om paketpris- gäller när man köper biljett till båda konserterna den 15 februari som ingår i Irländskt! Går endast att köpas/bokas via Uppsala Konsert & Kongress biljettkassa. Vänligen ring 018- 727 90 00

Magisk musik från den gröna ön
Under en intensiv lördag bubblar Uppsala Konsert & Kongress av irländska tongångar. Workshopar och spontana pubspelningar blandas med konserter med tongivande veteraner och Irlands hetaste band just nu.
Hemma på den gröna ön är den irländska folkmusiken högst levande och central. Som få andra folkmusiktraditioner har den påverkat samhället i stort och även sipprat in i pop- och rockmusiken. Med sina reels och jigs, sitt sällsamma driv, sitt rättframma sväng och sina livsbejakande känslolägen har den influerat band som bland annat Dubliners och Pogues, ja även U2.
Alla som älskar den irländska klangvärlden gör bäst i att inte missa denna lördag av folkmusikaliska fyrverkerier, där världsledande artister inom irländsk musik avlöser varandra på olika scener i Uppsala Konsert & Kongress.
När Uppsala Konsert & Kongress skimrar i grönt av alla irländska klanger är det självklart att också restaurangen byter skepnad. Under lunchen spelar uppsalabaserade bandet Ambush och menyn – både mat och dryck – kommer att vara irländsk. De besökare som själva spelar irländsk musik inbjuds att ta med sina instrument och jamma tillsammans. Det är ju så det går till på en irländsk pub – alla deltar i musicerandet.
Några av de artister som uppträder kommer också att leda workshops och master classes under dagen.
Dagen inleds med en intim konsert med två verkliga giganter: Dónal Lunny och Paddy Glackin. Båda dessa herrar är portalfigurer i den irländska folkmusiktraditionen. Listan över samarbeten och spelningar som de genomfört är enormt lång och deras betydelse kan inte överskattas.
Under kvällen blir det sedan konsert i Stora salen med två av de allra viktigaste banden på den irländska folkmusikscenen just nu: Guidewires och Altan.
Som irländarna själva säger: Fáilte! – Välkomna!
Guidewires
Med melodier som omedelbart smittar är det ingen slump att Guidewires lagt världen för sina fötter med sina två album ”Live” och ”II”. Att de fem medlemmarna är hyllade solomusiker var och en på sitt håll och att konserterna alltid glöder av energi har givetvis bidragit till deras kometkarriär.
Med fyra medlemmar från Irland och en stadig förankring i öns traditioner är Guidewires karakteristiska för den irländska folkmusiken. Men med en femte medlem från Bretagne och influenser från Mellanöstern, Galicien och Bretagne visar sig Guidewires musik mer mångfacetterad än vad som blir tydligt vid en första anblick.
Altan
Altan är veteraner och mästare i den irländska folkmusiken. Bandet har varit med i decennier och räknas som riktiga tungviktare i sammanhanget. Från början var Altan ett hobbyprojekt som paret Frankie Kennedy och Mairéad Ní Mhaonaigh drev för skojs skull. Snabbt blev de dock ett av av Irlands mest respekterade och välrenommerade folkmusikband. Sedan mitten av åttiotalet har de turnerat runt om i Europa, Japan och USA. Boston Globe har bland annat beskrivit dem som ”Den hetaste gruppen inom keltisk musik”.
Under nittiotalet gick Frankie Kennedy bort efter en längre tids sjukdom i cancer. Hans önskan var att livskamraten Mairéad Ní Mhaonaigh och Altan skulle fortsätta spela och turnera utan honom – eftersom musiken och livet alltid går vidare, oavsett vad som händer i livet. Räkna med sentimentala irländska sånger, livsbejakande jigs och lika hjärtevärmande som dynamisk scennärvaro när Altan står på UKK:s scen.

Konsertlängd: cirka 2 timmar plus paus

www.ukk.se

Arrangör: Uppsala Konsert & Kongress