x

Oktoberstämman
Hela Uppsala Konsert & Kongress
D. 2013.26.10 Kl. 13:00

Lördag 26 oktober kl. 13:00
hela huset

OBS! Barn/ungdom upp till 15 år går gratis, biljetter går endast att beställa via UKK Biljettkassa.
Spelman med låda, billigare pris, biljetter går endast att köpa via UKK Biljettkassa.

Oktoberstämman är en av årets höjdpunkter i Uppsala Konsert & Kongress. Då intas konserthuset av spelmän från när och fjärran, unga och äldre, nybörjare och erfarna, amatörer, professionella, solister, ensembler, fioler, nyckelharpor, klarinetter, gitarrer, basar, mandoliner, dragspel, bosokis, mandolor, munspel, säckpipor, sångare och sångerskor, dansare……och alla de som bara älskar att få vara med, att få lyssna, uppleva och vara en del av denna stora musikfest.

I tolv timmar pågår musiken och dansen oavbrutet i UKK:s många salar, i foajéer och restauranger. Många musikinslag är ”vanliga” konserter från scen, mycket är till dans medan annat är jamsessions eller buskspel lite varsomhelst. För den som vill finns chans att få prova på att spela nyckelharpa eller lära sig dansa polska och man kan ansluta till visstugan sent på kvällen och sjunga med eller bara lyssna. En spelmansstämma är bland det mest välkomnande av musikarrangemang.
Stämman blåses in på kohorn av riksspelmannen Peo Österholm och sedan vidtar allspel och spelmanslag från stora scenen i Sal D. Samtidigt startar sillunchen med snapsvisor i stora foajén högst upp i UKK, en tämligen ny tradition som snabbt rotat sig och blivit ett måste för många stämmobesökare.

Eric Sahlström Institutet och KMH Folk, studenter från institutionen för folkmusik på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm, bildar tillsammans ett koncentrat av det unga folkmusik- och danssverige. På ESI och KMH finns de som satsar på en professionell framtid inom folkmusik och dans och många har redan etablerat sig väl inom genren. Oktoberstämman uppmärksammar detta i en stor manifestation av dessa två institutioner. Här får vi uppleva framtidens folkmusikstjärnor!
Några av Upplands kända folkmusikprofiler medverkar ofta i olika sammanhang också utanför den egna genren. Det kan handla om allt ifrån att göra ett nyckelharpspålägg på en rocklåt till att spela en önskad populärmusikmelodi på ett bröllop. De har samlat på sig en stor hög låtar från jazz-, rock och populärmusikgenren som legat och pyrt och som bara måste få komma ut och återfödas i någon form. Under titeln ”All we really wanna do” samlas Ditte Andersson, Cajsa Ekstav, Sonia Sahlström, Magnus Holmström, David Eriksson, Tomas ”Limpan” Lindberg, Michael Näslund, Håkan Larsson och Mats Andersson på UKK:s stora scen för att leva ut sina rock- och poplustar.

En av de klarast lysande stjärnorna på folkmusikhimlen är Emilia Amper. Hennes debutalbum Trollfågeln kom på prestigefyllda skivmärket BIS förra året och ledde till både Grammis- och Manifestprisnomineringar och hyllningar från recensenter över hela landet. I april utsågs hon till Årets Artist på Folk- och världsmusikgalan, och redan innan dess har hon hunnit med att vinna norska Spellemannsprisen och nomineras till två Grammy Awards i USA samt bli världsmästare på nyckelharpa. Till Oktoberstämman har Emilia satt samman en önskekonsert med några av de musiker som influerat och haft stor del i skapandet av hennes musikaliska jag. Vi får uppleva en unik konsert med Emilia Amper (nyckelharpa, sång och komposition) tillsammans med bl.a. Maria Kalaniemi (dragspel), Johan Hedin (nyckelharpa), Burcu Ada (sång), Olle Linder (gitarr och slagverk) och musiker ur Trondheimssolistene.

Kvällen fortsätter så med Lyhörd dans till skickliga solister, minikonserter i Uppländsk tradition, visstuga och dans till namnkunniga spelmanslag. En lång dags färd går mot natt och stämman avslutas med ett av folkmusikens mesta och fetaste partyband Folk All In Band - ett stort röjigt band som spelar traditionella låtar i storslagna arrangemang, med brassektion, stråk, keyboard och komp med bas och slagverk! Några av de bästa musikerna tillika roligaste partymänniskorna i folkmusiksverige har samlats för att lyfta taket på UKK!
Till sist – det går att spela, dansa och lyssna i dagarna två för den som vill. Oktoberstämman tjuvstartar nämligen på fredag kväll på V-Dala med buskspel, dans, serveringar etc. Och som av en händelse arrangerar UKK en folkmusikkonsert samma fredagskväll - ”Harpans Kraft” med Arja Kastinen, finsk kantele, Laima Jansone, kokle från Lettland och Johan Hedin, nyckelharpa. Konserten ingår i Sacred Music Festival.

Biljettpriser 180:- (inkl service avgift 20:-), spelmän med instrument 80:- (inkl service avg 10:-)

Arrangörer: Uplands spelmansförbund i samarbete Uppsala Konsert & Kongress, Eric Sahlström Institutet och KMH Folk.