x

Harry Persson - Den Siste CaféPianisten
Lorensbergsteatern
D. 2013.02.10 Kl. 19:00

Rullstolsplatser bokas enbart i Lorensbergsteaterns biljettkassa 031-708 62 00.

LORENSBERGSTEATERN HYLLAR STADENS PIANIST


Förra hösten hade dokumentärfilmen Den siste cafépianisten premiär på Aftonstjärnan. Den tecknade ett ömsint porträtt av den göteborgske pianisten Harry Persson. Nu är det dags för en hyllning av ett annat slag. Den legendariske cafépianisten fyller nämligen 90 år. Födelsedagen infaller torsdagen den 3 oktober, men dagen innan öppnas dörrarna till Lorensbergsteatern.


Harry Persson är värd en speciell födelsedagshyllning, tycker Galenskaparna och After Shave. Men den här gången är det inte Harry som ska underhålla andra, han ska själv bli underhållen av artister och musikvänner i Göteborg. Födelsedagsbarnet har själv fått bestämma till vilken organisation överskottet ska skänkas. BARNCANCERFONDEN blev utvald. Alla medverkande artister ställer upp utan några krav på ekonomisk ersättning.


Harry Persson har arbetat som professionell musiker i 75 år. Han har aldrig pensionerat sig från pianot. Han spelar fortfarande regelbundet på caféer och framträder gärna med sin hustru Marianne när föreningar av olika slag anordnar musikkvällar. Harry Persson har med åren blivit en levande institution i stadens musikliv. Han har underhållit flera generationer göteborgare med sitt speIande. 37 år satt han bakom pianot på det anrika konditoriet Bräutigams och smekte fram melodierna. Ett 23-årigt engagemang på lyxkrogen Henriksberg under Göteborgs storhetstid som varvsstad finns också på meritlistan. För att nu inte tala om alla de år som Harry Persson försörjde sig som cirkuspianist och turnerade runt hela Sverige och spelade i cirkustält och på stadshotell.


Den siste cafépianisten har fortfarande 6000 melodier i huvudet och repertoaren är synnerligen blandad. Allt från Mozart och Chopin till Cole Porter, Evert Taube, Abba, Beatles och Lasse Dahlquist. Plus en hel del annan örongodis.
Alla som uppskattar Harry Perssons pianospel kommer inte att behöva lämna Lorensbergsteatern besvikna. Harry kommer att tillåtas spela några melodier på scenen. Harry Persson vet vad som väntar honom den 2 oktober, men han är inte detaljinformerad om hela programmet med start klockan 19.00.
Det finns således plats för överraskningar och oväntade gäster, både i salongen och på scenen.
Välgörenhetsgalan inleds med att filmen Den siste cafépianisten visas. Den är gjord av filmaren Bo Harringer och frilansjournalisten Lars Dimming. I andra akten tar födelsedagshyllningarna över, ledda av Tomas von Brömssen.
Kvällens konferencier blir Tomas von Brömssen, Biljetterna släpps redan den 23 september och priset är lågt - 100 kronor.