x

Simian Ghost
Gävle Konserthus
D. 2014.03.05 Kl. 21:00

OBS! 13-årsgräns
Simian Ghost startade som ett soloprojekt av multiinstrumentalisten Sebastian Arnström. 2010 släppte han debutalbumet Infinite Traffic Everywhere, om vilket Gaffa skrev "Svensk indie blir inte så mycket bättre än såhär" i en femstjärning recension. Albumet fick mycket positiva recensioner, blev Årets Skiva på dagensskiva.se och toppade även kritiker.se.

När det blev dags att spela live tog Sebastian med sig sin bror Erik Klinga på trummor och dennes gamle skolkamrat Mathias Zachrisson på gitarr. Och därmed blev Simian Ghost ett band. De turnerade flitigt i Sverige under början av 2011 och delade scener med bland andra Mount Kimbie, SBTRKT, Tony Buck och andra.

På våren 2011 var det redan dags för ett nytt släpp, epn Lovelorn. Den är producerad av Sebastian Arnström själv, och är en provkarta över hur elektronisk popmusik kan tänjas och böjas men ändå behålla sina melodiska kvaliteter. Första spåret, Free Agent, uppmärksammades av Pitchfork Media och blev Track Of The Day på bloggar som Clash, The Line Of Best Fit, Beat och Snipe.

"Själva grundidén var att göra en EP med bara elektroniskt material", enligt Sebastian Arnström, "en samling låtar skrivna och inspelade i mitt stökiga vardagsrum, väldigt DIY, till och med mer än under arbetet med förra albumet".

Parallellt med inspelningen av Lovelorn pågick produktionen av Simian Ghosts andra album, Youth. Till skivan har alla tre i gruppen skrivit material och musikaliskt låter det mer som ett band än tidigare. Trummor, bas och gitarr är grundstommen, men gruppen tillåter sig själva intrikata och gränslösa arrangemang som skapar tunna, lätta lager i musiken. De igenkännbara melodierna svävar oansträngt över musiken och tillåts här utvecklas och ta plats mer än i något av bandets tidigare verk.

Texterna liksom musiken förmedlar en slags ungdomlig naivitet, samtidigt som de erbjuder ett filosofiskt djup för dem som väljer att titta närmare. Skivan är samtidigt en hyllning till livet, en ofokuserad protest och en eftertänksam betraktelse av världen bandet växt upp i.

I England har det bubblat kring bandet alltsedan epn Lovelorn släpptes där av det pigga manchesterbolaget Heist Or Hit Records. Videon till första singeln Wolf Girl premiärvisades på NME.com och de blev 2012 års första New Band Of The Day på tidningen The Guardians blog, där Paul Lester beskrev dem som "a band capable of music that will rob you of your breath" och jämförs med Phoenix, Tahiti 80 och Prefab Sprout. Youth utses till "an early contender for album of the year."

Till konserten med Simian Ghost bygger vi scenen och själva scenrummet i konserthusets foajé där vi ramar in hela konsertkvällen så att allt känns både nära och direkt. Med detta vill vi skapa en intimare känsla där artisten och en stående publik får en större närhet, något man kan likna vid en klubbkänsla.

Ca 70 minuter utan paus

Arrangör: Gävle Konserthus