x

Shai Maestro Trio
Uppsala Konsert & Kongress Sal D
D. 2014.20.03 Kl. 19:30

Shai Maestro Trio
Det nu 26-åriga pianogeniet Shai Maestro har med sin trio tagit hela jazzvärlden med storm. Redan som tonåring gjorde han succé tillsammans med basisten Avishai Cohen, men nu står Maestro tryggt på egna ben och skapar sin personliga och fantasirika musik i skärningspunkten mellan klassiskt och jazz.
Det går inte att undvika att tänka på Esbjörn Svensson när man hör Shai Maestro. Vi kan även skönja musikaliska beröringspunkter med Jan Johansson och Keith Jarrett. Det handlar alltså om pianospel i världsklass. I centrum finns hela tiden de elegant skönklingande melodierna, men Shai Maestro litar också på improvisationens kraft och vågar ta ut svängarna.
Trions senaste album heter The Road to Ithaka, alltså vägen till Odysseus ö. I en kommentar säger Shai Maestro att det i Homeros kända berättelse om Odysseus äventyr inte är Ithaka som är det väsentliga, utan resan och det han får uppleva på vägen dit. Så är det också med hans musik. Ofta är det svindlande vackert, men också mångskiftande med stark energi, luftiga passager och varmt vemod.
Shai Maestro och hans trio med basisten Jorge Roeder och trumslagaren Ziv Ravitz är alla skolade musiker.
– Den klassiska musiken ?nns i mitt och gruppens DNA, men parallellt ?nns där också helt andra strömningar, som ?amenco, modern jazz, salsa, folkmusik. Jag utforskar nu också musiken från Balkan, ett musikaliskt arv jag har från min jugoslaviske farfar, säger Shai Maestro som liksom sina medmusiker kommer från Israel men numera bor i New York.
Samtidigt vill inte Shai Maestro ta ut någon särskild riktning för sin musik, den är på något sätt alldeles självklar i sig.
– Jag tänker inte i olika genrer utan det blir som det blir, säger han.
Ju mer man hör Shai Maestro desto mer slås man av det eleganta anslaget och den imponerande klarheten i spelet. Trion kan också brista ut i brutala ackordskurar som balanseras mot eftertänksam musikalisk mildhet. En konsert med Shai Maestro Trio är alltså precis som Odysseus färd mot Ithaka, full av överraskningar.

Arrangör: Uppsala Konsert & Kongress

Konserten är flyttad från Sal B till Sal D och tiden är kl. 19.30.

www.ukk.se