x

Glenn Miller 110 År!
Växjö Teater
D. 2014.19.10 Kl. 16:00

Glenn Miller 110 År!
Glenn Miller Orchestra saluterar mannen som skapade musiken och är upphovet till orkesterns existens. Följ med på en nästan tre timmar lång historisk resa genom Glenn Millers liv. Musiken framförs av den orkester som innehar rättigheterna att spela under Glenn Millers namn i Skandinavien, Finland och Frankrike. Alla låtar framförs från Glenn Millers originalarrangemang. Mellan orkesternumren beskriver dirigent och trombonist Jan Slottenäs legendarens liv som en röd tråd genom programmet.
Arrangör: GMO Music Productions AB

“A band ought to have a sound all of its own. It ought to have a personality." - Glenn Miller.
Glenn Miller föddes den 1 mars 1904 i Clarinda, Iowa, USA. Han förmodas ha omkommit i en flygkrasch i Engelska Kanalen den 15 december 1944. Efter att under många år ha arbetat som trombonist, musikarrangör och organisatör för flera orkestrar bildade han 1937 sin egen orkester. Glenn Miller Orchestra slog igenom sommaren 1939 och nådde snabbt erkännande och berömmelse. Orkestern blev en av USA:s populäraste och är idag med sitt unika sound den mest attraktiva för både dans, show och konsert av de orkestrar som ännu är verksamma från samma tidsepok.
Glenn Millers korta liv till trots finns ingen motsvarighet till vad han med sina orkestrar åstadkom under motsvarande korta tidsperiod (åren 1937-1944). Med ”hits” som In The Mood, Chattanooga Choo-Choo, Tuxedo Junction, A String Of Pearls, Pennsylvania 6-5000 och betydligt många fler satte Glenn Miller definitiva avtryck i musikhistorien. Hösten 1942 lade Glenn Miller ner sin civila orkester och avslutade medvetet en framgångsrik och högt avlönad karriär som bandledare med stjärnstatus för att som överårig frivilligt ta värvning i den amerikanska krigsmakten. Glenn var patriot och ansåg sig skyldig att göra en insats för de allierade styrkorna när USA drogs med i andra världskriget. Han byggde upp en ny orkester vars like aldrig skådats och hjälpte med den orkestern till att förstärka moralen hos de inkallade, få folk att investera i krigsobligationer samt förmå fler att frivilligt ta värvning, vilket var av betydelse för att krossa det tredje riket. Hans arbete kom slutligen att kosta honom själv livet.
Även om det snart är 70 år sedan Glenn Miller förolyckades lever hans musik ännu. Glenn Miller Orchestra har i USA gjort ca 300 framträdanden årligen sedan återstarten 1954. I takt med allt större intresse för musiken, världen över, har ytterligare orkestrar licensierats att spela under Glenn Millers namn. Glenn Miller Orchestra Scandinavia under ledning av Jan Slottenäs är en av fyra operativa orkestrar, licensierad av Glenn Miller Productions, Inc., New York, U.S.A., vilka äger rättigheterna till varumärkena ”Glenn Miller” och ”Glenn Miller Orchestra”.
För mer info: www.glennmillerorchestra.se
Facebook: https://www.facebook.com/GMOMPAB?ref=ts

Instagram: http://instagram.com/glennmillerorchestra#

YouTube: http://www.youtube.com/watch?v=W29DKF

Längd cirka 3 timmar inklusive 25 minuters paus.

Rullsolsplatser bokas via BIljettCentrum Växjö , tel 0470-41600.