x

80´S Night
Musikens Hus
D. 2014.02.05 Kl. 19:00

80´s Synthpop night in Gothenburg.

Electronic Sound Sweden bjuder till med en Synthpop kväll med 4 stycken högklassiga band i Göteborg. Banden som kommer att spela är:

Rational Youth (Can)

Psyche (Can/Ger)

I SATELLITE (Us)

SISTA MANNEN PÅ JORDEN

+ Adora BatBrat (official)

Entré 295 kr + avg

RATIONAL YOUTH (CAN)

Det kanadensiska bandet Rational Youth kan om några klassas som pionjärer inom den elektroniska popmusiken. De bildades redan 1981 och året därpå kom deras debutalbum ”Cold war night life” som räknas som ett av genrens mest stilbildande. Nu har två av originalmedlemmarna Tracy Howe och Kevin Komoda återförenats, 30 år efter Rational Youths första turné, för att göra ett antal liveframträdanden som utlovas vara något utöver det vanliga. Detta är första gången under detta millennium bandet spelar i Sverige, och det är också första gången vi kan välkomna Kevin Komoda till våra longituder.

Bandet har länge haft ett varmt förhållande till de svenska fansen, sedan ett svenskt upprop under Internets tidiga dagar ledde till att Rational Youths kanadensiska skivbolag gav ut deras debutskiva på cd. Även inspirationen och energin till denna miniturné föddes av den stora efterfrågan på bandets livealbum från 1983, som hittades i Komodas arkiv och släpptes (bland annat på kassett!) lagom till 30-årsjubileet av spelningarna.

Howe och Komoda har inte gjort det lätt för sig live, men desto intressantare för publiken. På scen är de numer hela sex musiker och allt framförs utan vare sig sequencers eller laptops.

PSYCHE (CAN)

Kanadensiska Psyche kan ses som den felande länken mellan Soft Cell och Skinny Puppy (från början hade de t.o.m. Dwayne Goettel, som senare var med i Skinny Puppy, på keyboards). De har varit aktiva på synthscenen nästan lika länge som Depeche Mode och frontmannen Darrin Huss är en fantastisk scenpersonlighet vars enastående energi, inlevelse, värme och humor brukar ta publiken med storm.

Under sina 32 år i branchen har de hunnit ge ut ett imponerande antal album och singlar och live bjuder de såväl på låtar från hela sin långa karriär, såväl tyngre tongångar som medryckande och melodiös synthpop av bästa kvalité.

http://www.psyche-hq.de/

https://www.facebook.com/Psyche

SISTA MANNEN PÅ JORDEN (SE)

SMPJ startades våren 1986, av Eddie Bengtsson och Matts Wiberg, som en reaktion mot den riktning som den elektroniska musiken tagit. Bandet medverkade redan 1988 på samlingsskivan “Synthetic sounds from Accelerating Blue Fish” med instrumentala eposet “Egen rymddräkt finnes”, men sedan lät skivdebuten vänta på sig ytterligare tio år.

När de väl kom ut demonstrerade både EP:n “Först i rymden” och albumet “Ligg tyst ett tag med…” Eddie Bengtssons klassiska popsnickerier i ny skrud. Finurlig, analog, elektronisk pop med rymd- och science fictionteman strömmade från bandets studio.

Sedan dess har vi fått ytterligare fyra fullängdsalbum (om man inkluderar samlingsheatet Lost Tapes) och en låtskatt som inte rönt i närheten av den uppmärksamhet den förtjänar – även om “Ok, ok, ok” från 2001 i alla fall vann pris på Scandinavian Alternative Music Awards som årets album.

Senaste skivan “Tredje våningen” producerades av Christer Hermodsson (även känd från S.P.O.C.K och Biomekkanik), som sedan 2004 även ersatt Matts Wiberg som andra hälften av Sista mannen på jorden när bandet står på scen.

http://www.synthpop.se/smpj/

https://www.facebook.com/pages/Sista-Mannen-På-Jorden/181025061979998

FB Sida:

https://www.facebook.com/events/414444545328406/

Servering finns i Lokalen.