x

Den Fule
Dunkers Kulturhus Konsertsalen
D. 2014.03.10 Kl. 19:30

2013 tar Den Fule upp sitt musikaliska samarbete med de senegalesiska musikerna Solo Cissokho och Adama Cissokho. En fängslande blandning som smälter samman det bästa av traditionell och modern musik i ett gränslöst och utåtriktat sväng.

Den Fule har sedan länge gjort sig ett namn som en av de mest spännande folkmusikgrupperna i Skandinavien. En grupp som på ett unikt sätt väver band mellan traditionell folkmusik, rock, jazz och världsmusik - till en mångfacetterad palett av oemotståndlig kraft och spelglädje.

Här har vi alltså ett lysande exempel på hur stor VÄRLDSmusik uppstår! Ett samarbete mellan otroligt skickliga musiker som vågar ta ut svängarna på ett lekfullt och medryckande sätt, men där tyngden av pulserande slagverk och suggestiva melodier också låter oss förstå att detta är på fullaste allvar.

Den Fule hade stor framgång under 90-talet med många turnéer i Sverige och Europa. 1997 upplöstes gruppen varvid alla medlemmar fortsatte att arbeta inom andra musikaliska projekt. Först 10 år senare återförenades gruppen vid ett spontant framträdande på en fest i hemstaden Göteborg. Det gav mersmak och ledde till en permanent återförening. Med samtliga originalmedlemmar återvände gruppen till studion 2009 för att spela in nya CD:n ”Halling i Köket”. Den släpptes påföljande år på Footprint Records och har fått lysande recensioner av en enig kritikerkår. Sedan återföreningen har gruppen gjort konserter och spelat på festivaler i Skottland, Turkiet, USA och de skandinaviska länderna.

Kvintetten har tidigare samarbetat med densenegalesiska koraspelaren Solo Cissokho. i december 2011 åkte de tillsammans till Senegal för att turnera och spela konserter under några veckor. Det följdes upp med konserter i Sverige och Europa under 2012.

Den Fule är:
Henrik Cederblom: gitarr, fiol - Christian Jormin: trummor, slagverk - Stefan Bergman: elbas, gitarr
Sten Källman: saxofoner, slagverk - Jonas Simonson: flöjter, basklarinett

Barservering en timme innan föreställning utanför konsertsalen.

Längd: ca 2 timmar inkl. paus