x

Egba
S:ta Clara Bierhaus
D. 2014.16.10 Kl. 21:00

EGBA startade 1971 som ett källarband i Stockholmsförorten Ulvsunda, kom med första LPn l974 och breakade med LPn JUNGLE JAM 1976. Sedan dess har bandet utkommit med ytterligare nio plattor, spelat på alla tänkbara scener i Sverige och Danmark och övriga norden, turnérat i Europa, i Kuba och framträtt på festivaler i Indien, Singapore och Montreux. Med några korta intervall för återhämtning har EGBA nu alltså varit i gång i över 40 år! Dagens upplaga av orkestern består av originalmedlemmarna Ulf Adåker och Ulf Andersson på trumpet resp. sax/flöjt. Trumslagaren Åke Eriksson och basisten Göran Lagerberg fanns med redan då JUNGLE JAM spelades in och keybordvirtuosen Stefan Blomquist rekryterades i slutet av 70-talet då bandet, som en av de få rent instrumentella grupperna, knöts till legendariska proggetiketten NNW (Musiknätet Waxholm). Percussionisten Rafael Sida har under de senaste åren varit den som hållit de latinska oc
h afrikanska traditionerna levande i bandets repertoar. EGBA har hyllats som en av de första och främsta skandinaviska grupperna inom den fusiontradition som vidgade jazzens ramar under 70-talet.

Efter en konsert Örebroguidens musikredaktör Andreas Holm bl.a. att: ”Efter en halvtimmes paus för en kort bensträckare och en snabb matbit så kommer det inbitna gänget från Egba in på scenen, mitt första intryck av ”gubbgänget” var att de kanske inte har mycket drag kvar i kroppen. Tji fick jag, de levererade en underbar tillställning och fick mig att uppskatta deras musik, jag blev helt tagen av deras svängiga toner och nästan elektroniska sound med lite latinoinspiration. Egba hade en bra scennärvaro och fick med publiken i de energifyllda rytmerna. Kvällen i fullo var trevlig, med underbar musik och en engagerad, trevlig publik.”

Så här beskrivs EGBA i boken Tusen Svenska Klassiker

”Under slutet av 60-talet när jazzen parade sig med rocken tog Miles Davis musikvärlden storm med sin intensiva fusion. I Sverige var det EGBA som visade vägen … (och) bröt musikaliska ramar med en funkig och dansant mix av jazz, bebop, latinsk och afrikansk musik. Det obönhörliga svänget vilade tungt på rytminstrumenten.”

Ulf Adåker - trumpet
Ulf Andersson - tenorsax
Stefan Blomqust – piano
Göran Lagerberg – bas
Åke Eriksson – trummor
Rafael Sida - percussion

Tider
Insläpp kl 20.30
Start kl 21.00
Spellängd: 2 timmar

Mat och dryck
Mat och dryck serveras under konserten och betalas på plats.
Samtliga biljettinnehavare erhåller 10% på mat och dryck
DN-kortinnehavare får 25% rabatt på mat

Ej handikappsanpassad lokal