x

När Rocken Kom Till Sveg
Gävle Teater
D. 2014.13.11 Kl. 19:00

En hyllning till rock’n’roll-historien. Följ med på en musikalisk resa fylld av spelglädje!

Året var 1956. Bara någon vecka efter Elvis Presleys genombrott på andra sidan Atlanten, letade sig den nya, amerikanska ungdomskulturen ända till skyltfönstret i Söderqvists Bokhandel i Sveg - i form av en stenkaka från Memphis. In kom nya rytmer, bilar, dans, sex och frihetskänsla. I Sveg tändes en gnista som än idag ger upphov till musiker, låtskrivare, sångerskor och rockband.

Hur detta kom sig, och många andra historier, berättas i "När rocken kom till Sveg". Den började som en bok om ursprunget till Svegs rock’n’roll-scen, och blev i januari 2013 en dokumentär på SVT. Nu har den förvandlats till en föreställning där Torgny "Kingen" Karlsson och hans tremannaband hyllar rock’n’roll-historien med klassiker från 50-, 60- och 70-talen blandat med nyskrivet material inspirerat av tiden.

Följ med på en musikalisk resa fylld av spelglädje!

Kingen blev känd under nittiotalet med sina band Kingen trio och Kingen and the blue Flamingo orchestra. Han har också varit medlem i, och skriver fortfarande låtar för, The Boppers.

Jukeboxen, transistorradion och grammofonen tog rocken till Sveg, skakade Sverige och förändrade folksjälen i grunden.

När rocken kom till Sveg är på samma gång en nostalgisk tillbakablick som en musikalisk resa. Kingen & the Uppercuts äntrar scenen och berättar om hur en stenkaka från USA för evigt möblerade om i folkhemmets skivsamlingar. I föreställningen hyllas rock’n’rollen med bejublade klassiker från 50-, 60- och 70-talen, blandat med ny musik inspirerad från denna tid. Med kärleken till rock’n’roll bjuder Kingen på en oslagbar kväll som går rakt in i hjärtat.

MEDVERKANDE: Torgny Kingen Karlsson, tre musiker: Jens Persson, Göran "Baga" Backlund, Jonas Thornberg.

PRODUKTION: Riksteatern.

FÖRESTÄLLNINGSLÄNGD: 1 tim 55 min inkl paus.

FOTO: Carl Thorborg.

RABATT: ungd. t.o.m. 25 år och heltidsstud.
SCENPASSRABATT endast i Gävle Teaters kassa.

Länk till Gävle Teaters salong