x

Episka Klanger
Kronhuset
D. 2015.13.03 Kl. 19:00

Cathrine Winnes, dirigent
Øystein Baadsvik, tuba

Egil Hovland Fanfare og koral, Op. 54
Harald Sæverud Kjempeviseslåtten
Edward Gregson Tuba Concerto
Wilfred Heaton Toccata
Johan Halvorsen Bergensiana - Variasjoner
Percy Fletcher An Epic Symphony


Øystein Baadsvik är ensam om att ha skapat sig en karriär uteslutande som solist på tuba. Detta har tagit honom på turnéer över hela världen och han är en eftersökt solist hos många av de mest kända orkestrarna. Baadsvik arbetar ständigt med att utöka tubans musikaliska uttrycksmöjligheter och han har uruppfört ett fyrtiotal soloverk.

Tuban är både ett av orkesterns tyngsta och yngsta instrument. Det uppfanns i mitten av 1800-talet och har utvecklats från att endast sköta basstämmorna till att bli ett fullfjädrat soloinstrument. Den första solokonserten skrevs 1954 av Ralph Vaughan Williams och sedan dess har det blivit många. Tuba Concerto av Edward Gregson från 1975 har genom sina vackra melodier och krävande passager kommit att bli en av de mest framförda.

I vredesmod över tyskarnas ockupation av Norge 1940-45 skrev Harald Sæverud Kjempe­viseslåtten och den betraktas nu som en symbol för norsk patriotism.

Konserten avslutas med Percy Fletchers magnifika An Epic Symphony från 1926. Verket som ursprungligen är komponerat för brass band framförs här för första gången i Sverige i version för blåsorkester.

Den norska dirigenten Cathrine Winnes (f.1977) är konstnärlig ledare och chefdirigent för Östgöta Blåsarsymfoniker. Hon har gästat ett flertal av de nordiska orkestrarna och har profilerat sig som en musikförmedlare både i konsertsalarna och i media.