x

The Sadies + Adama
Storsjöteatern/Studion
D. 2015.23.04 Kl. 18:30

IF POPGENI presenterar stolt kandensiska THE SADIES på Storsjöteaterns studioscen torsdagen den 23/4 i samarbete med Studieförbundet Sensus och Länskulturen.

Dörrarna öppnar 18.30.

Gig från 19.00- 22.00 C:a

Förköp finns på TicNet och i WeSCbutiken på Samuel Permansgatan i centrala Östersund. Förköp kostar 200:- och i dörren kommer vi att ta något mer. ( 250:-)

Neil Young, Neko Case, John Doe (X), Jon Spencer (Blues Explosion), Mekons, Andre Williams, Jon Langford, Roger Knox, Blue Rodeo och Gord Downie (Tragically Hip).

Alla har de samarbetat med kanadensiska The Sadies.

IF Popgeni bjuder sin publik på sin tveklöst genrespretigaste bokning någonsin när vi ställer den smått kultförklarade kanadensiska kvartetten på Studioscenen i slutet av april.

Toronto-bandet, med bröderna Dallas och Travis Good i spetsen, kan absolut ses som alt.countryns svar på landsmännen i The Band, då de nästan oftare synts bakom andra än under eget namn.

Bland de första samarbetena som gjorde att The Sadies hittade ut till en bredare publik var som kompband åt Neko Case på albumet ”The Tigers Have Spoken”, och Neko höll inte igen utan kallade dem för ”världens bästa band”.

En livespelning med Case 1998 gjorde också att skivbolaget Bloodshot Records fick upp ögon och öron och genast signerade dem och gav ut deras första skivor.

Men trots de många samarbetena med andra artister så har man till dags datum även hunnit med ett tiotal album i eget namn.

När de första egna skivorna kom ut så var det många som hade problem med vilken ”etikett” man skulle klistra på dem.

Helt enkelt för att den ljudbild de vävde ihop innehöll så många olika influenser att det var omöjligt att ringa in dem rent genremässigt.

The Sadies är en imponerade musikalisk smältdegel som med största respekt och kunnande och utan att tveka greppar country, bluegrass, blues och med influenser från 60-talets garagerock och psykedelia till surf-instrumentaler och punkrock kokar ihop sin alldeles egna smakfulla och totalt oemotståndliga brygd.

Album nummer åtta i eget namn, 2007 års ”New Seasons” som Juno-nominerades i hemlandet, blev starten på ett bredare växande intresse för bandet.

Med ”Darker Circles” fyra år senare fick man också en Juno för bästa video, och var dessutom med i förhandstipsen för Polaris-priset.

”D.C.” var också albumet som hyllades mest att kritikerna av bandets egna utgivningar, tills senaste fullängdaren ”Internal Sounds” släpptes 2013.

”Internal Sounds” innebar också att bandet nådde en helt ny nivå av uppmärksamhet, både i hemlandet som internationellt.

De tog ett år ledigt för att få allt att låta rätt, precis som deras livespelningar – och det för att Dallas Good själv satt i producent-stolen.

Den enda regeln The Sadies lever efter är om du gör misstag i studio, så gör du om det, men du gör inte misstag på scen.

Ett mantra som inte bara ger deras livespelningar en unik nerv, utan även format skapandet av ”Internal Sounds”.

Rösterna är tydliga och framstående, gitarrerna ligger långt fram med de fulla och rika tonerna som deras livefans vant sig vid.

Jayhawks frontfigur, Gary Louris, som producerade både ”Darker Circles” och ”New Seasons”, hjälpte till som kontrollrums-domare och vokalcoach medan Peter J. Moore assisterade med mixning och mastring och slutprodukten är en ren fröjd i en karriär som är på absolut topp.

När nu The Sadies kommer tillbaka till Norden efter tre års frånvaro så har man inte bara kritikerhyllade ”Internal Sounds” som mustigt musikaliskt bagage.

Sommaren 2014 släpptes samarbetet med landsmannen och Tragically Hip sångaren Gord Downie på albumet ”The Sadies, And the Conquering Sun”.

10 låtar på 30 minuter där Travis och Dallas gitarrer bitvis rockar hårdare än någonsin medans ståbasisten Sean Dean och trumslagaren Mike Belitsky skapar ett magnifikt backbeat.

Gör dig beredd på att allt kan hända när den stilmässigt levande jukeboxen The Sadies intar Studioscenen torsdagen den 23 april.

Förband blir ett av de allra mest spännande banden i länet just nu. Alla som hörde Adama på Rundgång+Fågelsång senast blev tagna av deras musik och deras vilja att skapa en totalupplevelse av sina konserter. Med ljus, ljud och låtar som vågar lite mer bjuder de på en musikalisk resa som räcker ända från San Fransisco i det sena 1960-talet till Storsjöteaterns källare den 23 april. Som Fredrik Skavlan skulle sagt: Ta gott emot Adama!