x

Best of Sweden
Uppsala Konsert & Kongress Sal B
D. 2015.09.04 Kl. 19:30

Best of Sweden
Sveriges okända världsstjärnor

Välkommen till en kväll med fantastisk musik och starka berättelser där vi presenterar Sveriges okända världsstjärnor! Konferencier är Alexandra Pascalidou.

I Sverige finns artister som är stjärnor i andra delar av världen men lever här. Skälet är att de riskerar förföljelse om de framträder för sin hemmapublik. Men nu får vi en unik möjlighet att möta dem!

Naser Razzazi från Kurdistan är en populär artist inom den traditionella kurdiska musiken. Hans sånger är starkt förknippade med kampen för ett självständigt Kurdistan. Han har suttit i fängelse och torterats för sin kamp och för sina sånger som förbjudits. Han flydde och kom till Sverige 1984 tillsammans med sin familj. När Naser Razzazi framträdde i Kurdistan till minne av offren i Halabja kom 200 000 personer.

Ramy Essam från Egypten var en av frontfigurerna på Tahrirtorget under folkets revolution 2011. Hans medryckande popsånger blev ett fredligt men kraftfullt sätt att angripa den egyptiska regimen utan våld och utan vapen. Hans låt ”Erhal” blev av tidningen Time Out utsedd till den tredje mest världsomdanande sången i världen och blev demonstranternas nationalsång. På grund av fara för sitt liv kan han inte bo i Egypten utan lever som artist i exil i Malmö.

Osman Abdulrahim från Eritrea sjunger på sitt modersmål tigrinha och tillhör generationen som upptäckte rocken, jazzen och funken på Afrikas horn. Av sina landsmän kallas han för Eritreas Elvis och levererar love song classics från 70-talet. Osman flydde regimen och har bott i Sverige sedan 2001.

Safoura Safavi, sångerska och kompositör från Iran som med sitt band Abjeez fått stor internationell publik, särskilt efter deras framgångsrika USA-turné. Hon fick enormt genomslag med sina persiskspråkiga hits på youtube, men sångerna är på grund av sin västerländska stil och sina samhällskritiska texter förbjudna i Iran.

Habib Mousa från Syrien är en mycket folkkär sångare i hemlandet. Hans röst är känd av alla assyrier/syrianer mellan sju och sjuttio år, både i Sverige och i resten av världen. Han slog igenom 1968 med en inspelning av kärlekssånger som lyfts ur sitt religiösa sammanhang, vilket skapade stor uppståndelse.

Konsertlängd:

www.ukk.se

Arrangör: Uppsala Konsert & Kongress med stöd av Musikens Hus Vänner