x

Abalone Dots
Kulturens hus - Lilla salen
D. 2015.15.10 Kl. 19:30

Ett av Sveriges populäraste country- och americanaband, Abalone Dots, värmer dig med en spelning hos oss i höst. Efter tre års tystnad är de aktuella med ett nytt album, framtaget helt på egna villkor. Nya skivan är råare och rör sig närmare indie folk-genren och bandets politiska ställningstaganden blir tydliga då de berör ämnen såsom humanism och solidaritet.

Nya albumet ”Red” har fått växa fram som det velat. Louise Holmer, Sophia Hogman och Rebecka Hjukström har alla tre utbildat sig vid sidan om musikkarriärerna och efter över ett decennium av musicerande tillsammans står de också för första gången på egna ben utan ett majorbolag i ryggen.
Bandet berättar:
– Det har varit en inspirerande skivinspelning som har fått ta lång tid. Och jag tror att alla inblandade har känt att man kunnat ta ut svängarna och experimentera, det självförtroendet är något som vuxit fram med den här skivan! Det ligger väldigt mycket lust i ”Red”. Lust till musiken och skapandet. Men även ilska och frustration, vilket även är en av orsakerna till varför vi valde att döpa albumet till ”Red”. Vi har en offentlig röst, då är det viktigt att göra den hörd. Med den här plattan vill vi ta ett ännu starkare politiskt ställningstagande än vi tidigare gjort.

Första singeln” The Parade” är producerad av Stefan Boman (Kent, Salem Al Fakir, Sahara Hotnights med flera) och sätter tydligt ner foten i ställningstagandet för rätten att älska vem man vill.
– ”The Parade” är vårt bidrag till kampen mot förtrycket av HBTQ-personer och rädslan för det okända, men går även hand i hand med kampen mot främlingsfientlighet. Om man har en offentlig röst har man också en skyldighet att förändra det som inte är okej i samhället, säger Rebecka Hjukström och berättar om hur idén till låten uppstod:

– Jag var på besök i Kroatien och kom i kontakt med den lokala Pride-rörelsen, Pride Zagreb. Bilderna vi använder oss av i videon kommer från en av deras första parader i början av 2000-talet. Gatorna var fyllda av motdemonstranter i form av nazister men också vanliga Zagrebinvånare och hatet kändes påtagligt. När jag kom hem och vi började repa in låtar till skivan så röstade Rysslands regering genom lagförslaget som begränsar HBTQ-personers rättigheter. Då tyckte vi att nu får det vara nog och jag skrev ”The Parade” som nu blir vår första singel från nya skivan.

Abalone Dots har samarbetat med bland andra Marit Bergman, Lisa Miskovsky, Lars Winnerbäck, Kalle Moraeus och några av de största i Nashville. Debutplattan, ”From A Safe Distance”, släpptes 2007 och fick både fina recensioner av kritikerna och ett varmt mottagande av publiken då den gick rakt in på albumlistans 7:e plats. Skivan gav eko även på andra sidan Atlanten och fyra USA-turnéer under 2008-2011 har gett dem ett gediget americana-renommé.

Uppföljaren ”Traveler” kom redan året därpå, och gav bandet en Grammis för årets folkmusik/visa 2009. Bandets tredje album ”Chocolate & Cigarettes” (2012), producerades av Steve Fishell (Dixie Chicks, Emmylou Harris, Willie Nelson) och innehåller bland annat spåret ”Regrets” där Rebecka sjunger duett med Ron Sexsmith.

Arr: Kulturens hus
Längd: ingen info