x

Made by Björk
Norrlandsoperan
D. 2015.21.11 Kl. 15:00

MADE uppmärksammar Björks gärning genom en konsert med NorrlandsOperans Symfoniorkester, damkör, solisterna Jenny Wilson, Edda Magnason och Moto Boy. Initiativtagare är Hans Ek som också skriver orkesterarrangemangen och dirigerar.

– Björk har ett eget gåtfullt universum och dess storslagenhet gör sig otroligt bra för symfoniorkester, säger Hans Ek.

Just nu är Björk högaktuell med sitt nionde fullängdsalbum Vulnicura och en stor retrospektiv utställning på MOMA i New York. Men tanken på en Björkhyllning har grott i Hans Eks tankar under en lång tid, inte minst sedan han arrangerade hennes musik för Polarprisgalan 2010.

– Jag träffade Björk efter konserten, hon var väldigt nöjd med vår tolkning och när jag tog kontakt senare fick jag tillåtelse att göra denna bearbetning, berättar Hans.

Hans ambition är att haka fast vid en tradition inom den nutida konstmusiken där man hyllar betydelsefulla kompositörer med särskilda tonsättarfestivaler.

– Vem bättre än Björk lämpar sig för detta? Hon är en kompromisslös banbrytare som haft en enorm betydelse för musikens utveckling, inte bara inom pop utan över huvud taget.

Konserten 21 november kommer att innehålla väl valda delar av Björks produktion och även musik av tonsättare som hon inspirerats av, däribland Brian Eno, Kraftwerk och Stockhausen.

– Vi kommer också att väva in riktigt gammal musik, som John Dowland från 1500-talet. Björks musik är ju en fascinerande blandning av det hypermoderna och det uråldriga, säger Hans Ek.

Hans Ek - Dirigenten och arrangören Hans Ek är en unik personlighet på den skandinaviska musikscenen. I gränslandet mellan klassisk musik, jazz, pop och folkmusik förvandlar Hans Ek det invanda till något oförutsett och spännande.

Längd: 70 min

MADE – är NorrlandsOperans koncept för gränsöverskridande uttryck inom musik, konst och dans. Tidigare var det en årligt återkommande festival, från och med i år ges flera MADE-nedslag varje år.