x

Den Svenska Björnstammen
Debaser Medis
D. 2015.28.11 Kl. 20:00

Sveriges mest älskade musikkollektiv är tillbaka med sitt tredje fullängdsalbum, ”Country”. Detta firas med en Sverigeturné där Den Svenska Björnstammen gör en efterlängtad spelning på Debaser Medis i Stockholm.

På en gård strax utanför Norrköping har musikkollektivet Den Svenska Björnstammen skapat en egen värld präglad av medborgarlöner, spontana fotbollsmatcher och konstinstallationer. Men framförallt är det här som medlemmarna skapar musik som möjliggör ett liv på helt egna villkor. Nu släpps det tredje albumet och detta firas med en sverigeturné, med ett efterlängtat stopp i Stockholm och Debaser Medis.

Det är inte konstigt att musiken blivit en så stor del av kollektivets vardag, även om medlemmarna också ägnar sig åt bildkonst, ljudinstallationer, textil, serietecknande och film. Det är trots allt musiken som gett gruppen möjlighet att införa medborgarlön, vilket innebär att alla sju får samma lön utbetald varje månad, oavsett insats. Det är också musiken som i stor utsträckning bekostar konstinstallationer, seriealbum och annat som de sju producerar. Det enorma genombrottet gruppen fick 2011 med albumet ”Ett fel närmare rätt” och megahiten ”Vart jag mig i världen vänder” förändrade allt och plötsligt var Den Svenska Björnstammen en av landets verkligt stora dragplåster. Uppföljaren ”I förhållande till” (2014) befäste Den Svenska Björnstammens position på den svenska musikscenen och bara ett år senare är det alltså dags för ”Country”.

Det kommer bli en kväll som genomsyras av kärleken till musiken och kreativiteten, och när de intar Debaser Medis scen kommer novembernatten att kännas lite ljusare och lite varmare, om än för bara några timmar.