x

American Idiot
Cirkus
D. 2016.01.04 Kl. 20:00

Rockmusikalen American Idiot är baserad på punkrockbandet Green Days klassiska skiva med samma namn och har gjort succé på Broadway i New York där den vunnit två Tony Awards och en Grammy för Bästa musikalalbum. American Idiot är ingen vanlig musikal utan mer som en pampig rockkonsert med sångare, dansare och ett liveband som gestaltar Green Days klassiska hits på scen. Huvudrollen spelas av Viktor Norén (Sugarplum Fairy och Viktor & the Blood).

När Billie Joe Armstrong i Green Day skrev låtarna till albumet byggde han hela skivan som en berättelse i flera akter. Regissören Michael Mayer blev så imponerad att han tog kontakt med Billie Joe och tillsammans gjorde de en rockföreställning baserad på skivan som hade premiär på Broadway i New York 2010.

American Idiot är en explosiv historia om vrede, kärlek och vänskap i en värld som för evigt förändrades efter den 11 september 2001. Vi möter de tre vännerna Johnny, Will och Tunny som driver omkring och försöker komma underfund med vad de ska göra av sina meningslösa liv. Huvudrollen som Johnny görs av Viktor Norén från banden Sugarplum Fairy och Viktor & the Blood. De andra huvudrollerna spelas av Petter Snive, Zandro Santiago och Frida Modén Treichl.

I februari 2015 hade föreställningen Sverigepremiär i en hyllad uppsättning på Malmö Opera i regi av Philip Zandén och koreografi av Ambra Succi. När musikalen nu får nypremiär i Stockholm är det med ett helt nytt band och en delvis ny ensemble på scen.

"Svänger som satan ... American Idiot är musikalen för rockälskare som egentligen inte gillar traditionella musikaler"
/Aftonbladet

"Barnförbjudet, vackert, provocerande och helt fantastiskt."
/Rockbladet

"en förbannat imponerande och stark show"
/Dagens Nyheter

"Höjdpunkterna haglar i hitopera"
/Sydsvenskan

Åldersgräns pga socialstyrelsens rekommendationer kring volym: 13 år (oavsett målsmans sällskap)

Språk: svensk dialog, engelska sångtexter
Ensemble: 28 sångare, dansare och musiker på scen
Längd: ca 2 timmar inkl paus
Produktion: Blixten & Co och Sweden Rock

American Idiot på Facebook