x

13 Gården - Titiyo
Rival
D. 2016.18.03 Kl. 20:00

Aktuell med sitt nysläppta album utannonserar nu Titiyo sin första Sverigeturné på sju år. Skivan "13 Gården” fick full pott i Nöjesguiden och 4 av 5 i Dagens Nyheter, Aftonbladet, Expressen och Upsala Nya Tidning och den 27 januari är det premiär för hennes vårturné i Uppsala. Därefter fortsätter souldrottningen till Sundsvall, Falun, Malmö, Norrköping Göteborg, Karlstad och Stockholm och lovar att bjuda på en "maffig Titiyo-tårta av nytt och gammalt” med känslan av "en riktigt fet klubb, men i en sofistikerad form”. Biljetterna till Titiyos Sverigeturné finns ute nu.

Det är en väldigt spelsugen Titiyo som i början på nästa år ger sig ut på en Sverigeturné, hennes första på sju år.

– Jag har utvecklats en hel del under den här tiden. Nu spelar det ingen roll hur stor eller liten publik jag har, jag känner mig alltid stabil på scen. Det är ett självförtroende som jag inte har privat. Jag går in i en helt annan roll, säger Titiyo.

I fredags släppte Titiyo sitt första album på sju år och det togs emot med öppna armar av recensenterna. Nöjesguiden gav "13 Gården” högsta betyg och skriver att det är "arenavärdigt och samtidigt rörande intimt”, DN tycker "varenda låt bultar av en vilja att äntligen få berätta” (betyg 4 av 5) och både Aftonbladet och Expressen konstaterar att "Drottningen är tillbaka” och delar ut 4 av 5 i betyg.

– När jag insåg att jag kunde sjunga på svenska kändes det som att det öppnades mängder av möjligheter. Mina texter på engelska har varit ganska flummiga och psykadeliska. På svenska är jag mer direkt och saklig. Det är texter som berättar något och det är första gången jag känner att publiken måste få höra texterna. Jag tycker att det finns en extra effekt i orden och historierna, säger Titiyo.

På Sverigeturnén i början på nästa år kommer Titiyo bjuda på en tripp tillbaka till 80- och 90-talet, men i en modern Titiyo-tappning med många av de nya låtarna, lite gamla grejer och säkert något från "Så mycket bättre” också.

– Det kommer bli den där sköna blandningen av triphop, pop, soul och hiphop som jag gillar, med bra tryck och maximal känsla i upptempolåtarna. Det kommer låta ungefär som på plattan, men fetare. Man kan säga att vi har lagt på några skivor bacon. Vänta er känslan av en riktigt fet klubb, men i en sofistikerad form, berättar Titiyo.

Pressröster om "13 Gården”
"Arenavärdigt och samtidigt rörande intimt skapar Titiyo kraftfulla historier även av livets minsta beståndsdelar”
/Nöjesguiden, 6 av 6

"varenda låt bultar av en vilja att äntligen få berätta”
/DN, betyg 4 av 5

"Drottningen har kommit tillbaka”
/Aftonbladet, 4 av 5

"Titiyo tar det tillbaka - med starka texter och stiligt sound”
/Expressen, 4 av 5

"En comeback av allra finaste märke”
/Smålänningen, 4 av 5

"vacker tillbakablick”
/Sundsvalls Tidning, 4 av 5

"ovanligt närvarande i musiken”
/UNT, 4 av 5

"en av Sveriges finaste sångröster”
/Folkbladet

Om Titiyo
Titiyos genombrott kom redan med singeln “Talking to the Man in the Moon” 1989 och sedan dess har hon vunnit fyra Grammis och två Rockbjörnar. Med sin karaktäristiska röst och förmågan att explodera på scenen har Titiyo blivit en av Sveriges mest hyllade artister.

2008 gjorde hon comeback efter sju års tystnad med “Hidden” som överöstes av höga betyg i media och kallades “hennes starkaste album hittills” av Aftonbladet. På skivan fanns även singeln "Longing For Lullabies" som tidigare släppts tillsammans med Kleerup. I Titiyos egen version blev den en av årets mest spelade låtar i svensk radio 2008.

Under 2010 och 2011 drev Titiyo tillsammans med Teodor Jensen musikprojektet Keep Company och i slutet av 2012 gjorde hon kritikersuccé med sidoprojektet El Rojo Adios tillsammans med Anderas Söderström. Deras självbetitlade skiva fick 5/6 i SVD, 5/6 i Nöjesguiden, 5/6 i GAFFA, 4/5 i Metro och 4/5 i GP.

Hösten 2013 var Titiyo dubbelt aktuell. Hon medverkade i TV4:s jättesuccé "Så mycket bättre” och släppte dessutom samlingsalbumet “Titiyo – Collection 1988-2013” med hits som "Talking to the Man in the Moon”, "Come Along” och Kleerup-samarbetet "Longing for Lullabies”.

Förra året kom Titiyos första singlar på svenska, "Drottningen är tillbaka" och "Solna". I augusti 2015 kom "Taxi”, den tredje singeln från albumet "13 Gården” som släpptes den 16 oktober.