x

Blåferdi Lena Willemark
Scalateatern
D. 2016.15.03 Kl. 19:00

Projektet startade efter en beställning på ett nyskrivet verk inför Euroradio festivalen anordnad av Sveriges Radio i Rättvik 2013.
Lena berättar:
"-Jag har komponerat musiken både i dagens ljus och i nattens mörker, rakt berättande likväl som drömmande blå.
Jag har skrivit denna musik för en önskekonstellation av fantastiska folkmusiker och har inspirerats av några starka rader ur Siri Hustvedts bok "Den skakande kvinnan" :
"Runt och under den ö som är den där jagmedvetne historieberättaren finns ett vidsträckt hav av omedvetenhet av det som vi inte vet, aldrig kommer att få veta eller har glömt."

Lena Willemark: violin, alt violin,sång
Emma Reed: violin
Micke Marin: violin och stänginstrument
Mia Marin: violin
Tina Quartey: percussion
Leo Svensson: cello

Projektet ledde till att ett band startades och ett album spelades in i samarbete med Brus & Knaster/ Playgroundmusic med release mars 2016.
Lena Willemark har kommit att bli en centralgestalt inom den svenska folkmusiken
och en banbrytande genreöverskridande sångerska. Från sin uppväxt i Älvdalen bär Willemark med sig en unik musikskatt som hon tillägnat sig från sina läromästare.

Färden och utforskandet av musiken fortsätter med oförminskad kraft, men folkmusiken är och förblir hennes vandringsstav.
Willemark har som sångerska och spelman arbetat tillsammans med en rad musiker i olika genrer, här kan nämnas bl.a. Frifot, Elise Einarsdotter, Karin Rehnqvist, Anders Jormin, Ale Möller, Marilyn Mazur, Kirsten Bråten Berg, Det Norske Kammerorkester, Kungliga Filharmonikerna och Göteborgs Symfoniker.