x

IF Popgeni Presenterar: Banditos & Blackfoot Gypsies
Storsjöteatern/Studion
D. 2016.12.06 Kl. 19:00

IF Popgeni, Länskulturen & Sensus bjuder in till en äkta Nashville Sunday Night

From Nashville, Tennessee:

BANDITOS

BLACKFOOT GYPSIES

Special Guest: TBA

Studioscenen, Storsjöteatern

Söndag 12 juni 2016

Bar och dörrar öppnar kl. 19.00

Första artist på scenen kl. 19.30

Biljetter släpps inom kort på Ticnet

BANDITOS

Mottagandet senast kan bara jämföras med första besöken av Israel Nash, Doug Seegers och Temperance Movement. Bu är det äntligen dags igen.

I takt med att lövträden fick sin brandgula höstfärg kunde vi under augusti och september 2015, med egna ögon, bevittna det stora genombrottet i Skandinavien för detta egensinniga americana-punk-rock-country-soul-blues-band från Birmingham - sedan cirka 3 år hemmastadda i Nashville. Det var en speciell känsla. Det blev tydligt vilket avtryck bandet redan gjort, och fortsätter att göra, samt på vilket obestridligt kompromisslöst vis de gjorde varje spelställe till sitt eget.

När de i sommar återkommer till våra breddgrader är det med fokus på dels festivalscener och dels på städer som de specifikt bett om att få återkomma till. Dessutom beväpnade med nya låtar plockade från sitt andra album (kommer ut under året på Bloodshot Records) samt med vetskapen att hela den hungriga Europa-marknaden redan står i givakt och väntar på dem. Men fortfarande under 2016 får vi alltså ha Banditos för oss själva, bara ett litet tag till. Därtill inleds turnén med två spelningar i Danmark, som än så länge fått vara utan. Missa dem inte!

Banditos blev en stor angelägenhet för den skandinaviska rock’n’roll-publiken när videon till deras ”Old ways” fick viral spridning på Facebook i maj 2015. Sällan har vi upplevt något liknande, hur ett band som så uppenbart står på toppen av sin förmåga hamrar sig rakt in i hjärtat på lyssnaren. Under sensommarens Skandinavien-turné fick de sedan högsta betyg av bland andra Nils Hansson i DN som särskilt uppmärksammade sångerskan Mary Beth Richardson som något av vår tids Janis Joplin. Även Östersunds-Posten utdelade högsta betyg för spelningen på Studioscenen i september 2015.Bandet blev intervjuade över ett uppslag i Sonic Magazine, ansågs vara bäst just nu i Aftonbladet, utsågs till ”Band of the week” av Fenriz från black metal-bandet Darkthrone samt hyllades i norska Klassekampen av Norges svar på Lennart Persson, Tom Skjeklesæther. För att bara nämna ett litet axplock.

Håll i er, Banditos är tillbaka!

BLACKFOOT GYPSIES

Det händer inte ofta, men när man väl träffar på ett band som Blackfoot Gypsies - då vet man att det inte finns någon återvändo. Det närmast ofattbart svängiga soul’n’roll-stök som dessa sliriga Nashville-filurer presterar lätt och ledigt har så vitt vi erfarit ingen motsvarighet i dagens musikscen. Det är som om du tänker dig ett hippie-Creedence Clearwater Revival på blöt efterfest med The Rolling Stones, eller kanske ett uppspeedat Canned Heat med det ömsom febriga, ömsom solitära framförandet hos Rival Sons eller The Answer.

Blackfoot Gypsies från Nashville, TN är inte rock, inte country, inte blues, inte soul, inte funk - de är i stället allt detta på samma gång, med extra allt. Det är ett brett spektra av amerikansk musik, alltsammans nermalet och ihoprullat i ett cigarettpapper som de sedan tänder på och skickar runt i en cirkel till alla som vill smaka. De har skapat sig en alldeles egen genre, en egen plats där de konstant firar den triumfatoriska harmonin mellan sin musik och dess redan mångtaliga skara av fans. Kolla bara in videon till ”Dead On The Road” från senaste plattan ”Handle It” så förstår du exakt vad vi menar.

Blackfoot Gypsies piskar helt enkelt fram bland den mest själfulla, mest äkta rockmusik som du lär få chansen att höra på europeiska scener under 2016. Det behöver vi varje dag, i en värld där musik överlag verkar bli gjord för att ”massorna” ska underhållas fyller Blackfoot Gypsies en funktion. Det här är musik du kan lita på i ett långt perspektiv, inte bara falla för.