x

David Ramirez
iNTiMAN
D. 2016.08.05 Kl. 19:30

Livet som resande låtskrivare är ganska lätt att romantisera, men när David Ramirez rullade in över 40.000 mil i sin Kia Rio från 2006 så började nymodigheten att falna. ‘Man lär sig mycket när man är ensam och isolerad’ som Ramirez uttryckt det, då han tills nyligen turnerat helt själv - utan band, manager eller något som helst sällskap. Det har gått tre år sedan insikten att den konstanta ensamheten på vägarna och gjorde det svart att knyta an till människor utanför turnerandet.

Med nya, tredje skivan ‘Fables’ (Sweetworld Records/Thirty Tigers), tar Ramirez steg mot både personlig och musikalisk mognad. Han hade först svårt att få ihop inspelningarna och övergav projektet efter två år, tog ledigt och försökte hitta fokus igen. Med en nyfunnen mogenhet och klarsynthet så reste Ramirez till Seattle för att jobba med vännen Noah Gundersen som producent, och resultatet är det personligaste album han gjort. Allt handlade helt plötsligt bara om instinkt och blev självbiografiskt snarare än uppdiktade berättelser. Det är brutalt ärliga, nästan skrämmande detaljrika berättelser som är omedelbart igenkännbara för dem som älskat och förlorat.

Efter flera års turnerande som förband till bland annat nämnde Gundersen, Shakey Graves och Joe Pug så har Ramirez äntligen gett sig ut på vägarna på egna ben. Han säger själv att förbands-turnéerna fungerat som en utmärkt skola där han fått se låtskrivare och musiker han ser upp till arbeta på nära håll. Och att det för honom handlat om att ta med sig så mycket lärdomar han bara kunnat.

Med ‘Fables’ talar resultatet verkligen för sig självt med en genuint självklar alt. country där berättandet är i förgrunden och influenserna bärs med stolthet. Förutom Noah Gundersen som producent har han bland andra även tagit hjälp av pedal steel-virutousen Greg Leisz (Ryan Adams, Eric Clapton, Jackson Browne, etc) som bidrar till albumet atmosfär på ett utmärkt sätt. Förtrollande berättelser i en musikalisk ådra vi på senare år mest känner igen från Jason Isbell, Ryan Adams och Jesse Malin. Att David Ramirez kommer bli ett namn vi tar till oss på samma sätt - det är bara en tidsfråga.

Tider
Insläpp kl 18.00
Start kl 19.30