x

Joachim Kühn " Beauty and Truth"
Klosterkyrkan (S:t Petri Kyrka)
D. 2016.04.08 Kl. 21:30

  • Joachim Kühn (DE) – piano
 
Räkna med ett associationsrikt utspel där vi säkert kan kännas oss förflyttade till afrikansk savann i ena ögonblicket och i kyrkbänken i Thomaskirche i Leipzig med Bach på orgelläktaren i andra (ögonblicket).
 
Joachim Kühn föddes 1944 i Leipzig. Mångsidig har han grävt djupt i det musikaliska landskapet. Hans musikaliska hemvist är nära nog omöjlig att definiera. Kühn ser sig själv som en del i jazztraditionen men är även tydligt knuten till den europeiska konserttraditionen alltså den västerländska konstmusiken.
 
Han fick klassisk pianoutbildning och tidigt var han engagerad som solist. Endast 17 år beslöt han att bli jazzmusiker och 1966 övergav han Östtyskland vid ett besök i väst. I Paris dit han kom 1968 spelade han med bland annat Don Cherry och Phil Woods. Senare i USA blev han en del av Västkust Fusion i samarbete med Eric Gomez och Michael Brecker m fl.
 
Viktig är samarbetet med brodern Rolf Kühn klarinettist som en gång inspirerade honom att bli jazzmusiker. Nyligen bortgångne Ornette Coleman har länge varit en annan viktig del i Joachim Kühns musikaliska resa som dessutom omfattat samarbeten med västafrikanske slagverkaren Moussa Sissoko och Thomanerchor i Leipzig.