x

Bob Dorough "Devil May Care"
Klosterkyrkan (S:t Petri Kyrka)
D. 2016.05.08 Kl. 21:30

  • Bob Dorough (US) – piano, vocals
  • Mårten Lundgren – trumpet
  • Helle Marstrand (DK) – bass
 
En ålderman kommer till stan. Bob Dorough fyller 93 år nästa gång. Här kommer han att uppträda med mycket stolta och något yngre musiker. Vi kan förvänta oss en synnerligen underhållande konsert med en härligt fantasifull sångare och pianist. Han är texternas mästare. Lyssna noga så att ni inte missar en enda stavelse. Konsertens titel är hämtad från Bobs komposition och hans första egna album från 1956.
 
Bob Dorough föddes 1923 i Arkansas. Han växte upp I Texas och gick gymnasiet I Plainview på Quincy Street. Där inledde Bob sin musikaliska resa i skolbandet och han blev fast direkt. Senare tjänstgjorde han i Army Band Unit som arrangör, rörblåsare och pianist 1943-1945. Efter att 1949 tagit en fil. kand. i musik flyttade han till New York och Columbia University. Bebopen härjade för fullt och i den förlorade sig den unge Bob Dorough. 1952 lämnade han den akademiska världen och blev professionell sångare och pianist. Han arbetade flera år som ackompanjatör, dirigent, arrangör och och släppte snart sitt album med samma titel som dagens konsert. Senare arbetade han som sångare och pianist med Miles Davis. De spelade in ett album1962 vilket troligen är det enda album som Miles har gjort med en sångare. 1971 fick han en beställning från tevebolaget ABC: ”Gör multiplikationstabellen med musik!” Det gjorde han och programmet kom att heta Schoolhouse Rock, gick på lördagsmorgnarna på barnprogramtid. Utbildningen med underhållning blev en stor succé och det engagerade Bob Dorough i omgångar i nära två decennier. På nittiotalet gjorde han flera skivinspelningar och han fått många utmärkelser och varit Jazz- och bluesambassadör för USA:s utrikesdepartement.
 
Mårten Lundgren föddes 1969 i Södertälje. Efter studier vid KMH i Stockholm har han gjort en strålande karriär och är sedan 2001 bosatt i Malmö. Mårten har spelat med Gugge Hedrenius, Ulf Andersson, Ronnie Gardiner samt Niels Jörgen Steen, PA Tollbom och Danska Radions Big Band.
 
Helle Marstrand är utbildad vid Rytmisk Musikkonservatorium i Köpenhamn med bland annat Niels Henning Ørsted Pedersen som lärare Helle är basist i den danska trion Sophisticated Ladies och spelar också med Jacob Fischer och Jan Johansen i sin egen trio. Förutom detta är hon även kompositör och sångerska.