x

Dave Liebman & Jean-Marie Machado "Eternal Moments"
Klosterkyrkan (S:t Petri Kyrka)
D. 2016.07.08 Kl. 19:00

  • Dave Liebman   Saxophones
  • Jean-Marie Machado   Piano
 
Nu får vi möjlighet att stifta bekantskap med två av de mest expressiva och spännande solisterna i världen. Här kombineras kompositioner av såväl Maurice Ravel (återigen en klassiker) och Thelonious Monk med egna verk. Konserten speglar albumet Eternal Moments som gavs ut 2009. Duon som bildades 2003 prövar nya vägar som ibland kan kännas något abstrakta men däremellan producerar ljuvligt vacker musik. Det blir omväxlande och härligt.
 
David Liebman, född i Brooklyn 1949, påbörjade lektioner på saxofon vid 12 års ålder. Liebman är historiker och har en examen från New York University. Han kom tidig i kontakt med jazzen. 1970 blev han engagerad av Miles Davis i fem år med skivinspelningar och turnéer. 1977 turnerade han med Chick Corea. Han bildade sin egen kvintett med bland annat John Scofield. På 80-talet samarbetade Liebman med bland annat George Mraz och Ron McClure. Nu har han tillbringat mycket tid i Europa och arbetat med Joachim Kühn, Paolo Fresu och Bobo Stenson.
 
Jean-Marie Machado föddes 1961 i Tanger, Marocko. I Frankrike fick han tidigt klassiska pianolektioner. Han fortsatte sedan på egen hand att exploatera pop och jazz. 1986 gjorde han entré på jazzscenen med en egen trio Le Trio Machado med Louis och François Moutin. Förutom duoprojektet med Dave Liebman har Machado samarbetat med kammarmusikensembler med repertoar från franska impressionister som Ravel, Debussy, Fauré och Poulenc.