x
Avishai Cohen Trio

Avishai Cohen Trio
Ystads Teater
D. 2016.07.08 Kl. 22:00

 

Arrangemang under Ystad Sweden Jazz Festival

***
 
  • Avishai Cohen (IL) – bass and vocals
  • Omri Mor (IL) – piano
  • Daniel Dor (IL) – drums
 
Avishai Cohen Trio är en unik grupp med ett eget uttryck. En spännande utflykt till ett drömt landskap. När man lyssnar kommer bilder upp och tränger sig på – ett hav som skummar och fräser, en lagun med tidvattenströmmar, en atoll med palmer svajande i mild bris. Konserten speglar gruppens senaste album From Darkness.
 
Under de senaste decennierna har basisten, sångaren, kompositören, förnyaren och bandledaren Avishai Cohen byggt upp sitt rykte som en av världens mest framstående basister. Dock är det mest som kompositör som hans ställning vuxit sig stark. Han föddes 1970 i Kabri, Israel, i en multikulturell musikalisk miljö med influenser från Spanien, Grekland och Polen. Nio år gammal började han spela piano. När Avishai var i tonåren flyttade familjen till St Louis, Missouri. Där fick han, genom sin lärare, höra Jaco Pastorius. Då tändes ett överrumplande intresse för basen. Avishai flyttade tillbaka till Israel för studier vid Musik- och konstakademin i Jerusalem men återvände 1992 till USA och New York. Där var livet hårt. Avishai försörjde sig som gatumusiker och byggnadsarbetare. Han återupptog studierna, denna gång vid New School i New York City. En dag 1997 ringde Chick Corea och allt ändrades för Avishai Cohen. Corea hade lyssnat på en demotape och blivit helt begeistrad. Han blev under sex år en betydelsefull del i Chick Coreas musicerande. Samarbetet har haft ett avgörande inflytande på Avishais utveckling. Under denna tid släppte Cohen fyra album med originalkompositioner och helt ny ljudbild. Nu turnerar flitigt han med sin trio och besöker festivaler i hela världen.
 
Omri Mor är även kompositör och har förutom i trion framträtt runt om i världen med Avishai som duo. Hans musikaliska spektrum omfattar klassisk musik, jazz, andalusisk musiktradition, algerisk chaabi (bröllops- och festivalmusik) samt latin.
 
Daniel Dor har rykte om sig att vara en musiker i sin egen liga och i det närmaste omöjlig att stoppa(!). Han gjorde entré hos Avishais trio 2013 och har starkt påverkat utvecklingen i gruppen.
 
Se även officiell hemsida på http://avishaicohen.com/