x
Damien Jurado

Damien Jurado
Blå Rummet Västerbottensteatern
D. 2016.26.04 Kl. 19:15


Folk singer/songwritern Damien Jurado har i tysthet byggt upp en av de starkaste katalogerna i indie-världen, och hyllats av kritiker otaliga gånger men aldrig riktigt fått ett bredare genombrott. Nick Drake har definitivt satt ett stort avtryck på Jurado, men Damien har snarare valt att följa i mer känsligare, oförutsägbara förebilder som Neil Young, Bob Dylan eller Lou Reed. Låtskrivare som följt sin egen känsla vart den än lett dem, än vad fans och kritiker tyckt. En självständighet som också delvis är född ur punk-influenser där ett av resultaten är en oro för känslomässig äkthet som lett honom att utforska andras livsöden snarare än att fokusera på sitt eget. Många av Jurados bästa stunder kommer ur konkreta, broderade berättelser om tyst vardagsångest som också minner om mer traditionella folk rock-själsfränder som Elliott Smith eller Cat Power. För att göra det omöjligt att riktigt klassificera hans musik så är omvägarna genom tex pop, roots rock, dundrande indierock eller diverse ljudexperiment också många.

Jurado startade sin musikaliska karriär med en stöld av en bas i slutet av 80-talet för att sedan starta bandet Coolidge ihop med David Bazan (Pedro the Lion) i Seattle. På 90-talet började han, influerad av nämnda Nick Drake och Bob Dylan, skriva enkla folksånger som soloartist och snart hade Sub Pop signat honom för debutalbumet ” Waters Ave S” 1997. Efter albumet ” I Break Chairs” (2002) där folksångerna ersatts av mer indierockiga tongångar bytte han skivbolag till Secretly Canadien och tog återigen sikte på sin akustiska sida, mer tid med familjen och ett jobb som förskolelärare.

Sedan ‘Saint Bartlett’ som kom ut sommaren 2010 har Damien själv producerat albumen tillsammans med vännen Richard Swift, och har på så sätt omformulerat sitt eget sound ytterligare en gång. Elfte studioalbumet och det tredje albumet tillsammans med Swift - ‘Brothers & Sisters of the Eternal Son’ - gavs ut 2014 och bidrog ytterligare till en växande hyllningskör av recensenter. Vi har också fått höra Damien låna ut sin sångröst till Mobys ‘Innocents’, och en flitigt spelad remix av klassiska ‘Ohio’ från filous.

För en så flitig Sverige-besökare som Jurado varit genom åren är det nu närmare två år sedan senaste spelningen och det ska bli spännande att se vad han haft för sig sedan sist!