x

RELATIONSINSTITUTET LÄSER "KÄRLEK I EUROPA"
Blå Rummet Västerbottensteatern
D. 2016.11.05 Kl. 18:30


TVÅSAMHET är Relationsinstitutets bokcirkelkvällar på Inkonst som lekfullt och interaktivt skärskådar tvåsamhet som relationellt fenomen med litteraturens hjälpande hand.Böckerna som läses till TVÅSAMHET gestaltar nya sätt att tänka relationer bortom normer om tvåsamhet.Kvällens bok är ”Kärlek i Europa” av Birgitta Stenberg. Ni som deltar måste inte ha läst boken för att delta, även om vi rekommenderar det.

Birgitta Stenberg tillhörde Metamorfosgänget och kretsen kring Paul Andersson och har en rad romaner bakom sig. 1981 inledde hon sin svit självbiografiska romaner med Kärlek i Europa, följd av Apelsinmannen 1983 och Spanska trappan 1987.I denna första del skriver hon om 50-talets Mallorca där hon ingick i kretsen av bohemer, konstnärer, författare, alkisar, bögar och flator från hela världen. På en träffsäker, lakonisk prosa berättar Birgitta Stenberg osminkat och öppet om sitt äventyrliga liv med en blandning av självironi och rättframhet.Paneldeltagare

Saga Becker – skådespelerska, Guldbaggeprisad för sin roll som Sebastian/Ellie i “Nånting måste gå sönder”.

Jack Lukkerz – socionom, sexolog, forskare, författare. Föreläser och skriver om sexualitet och relationer.

Ziggi Askaner är dragshowartist och scenkonstnär som jobbar med frågor som rör kropp, sexualitet, monster, smink och fangirls. Uppträder under namnet Vilja Willpower och gillar förutom könst även godis, mentolcigg och böcker om vampyrer.

Simon Ceder, en av grundarna till Relationsinstitutet och arrangerar de publika evenemangen. Simon är också forskare med intresse för relationell filosofi.

DJ

Mikmo WestbergOm Relationsinstitutet

Relationsinstitutet grundades för att driva en filosofisk utveckling på området relationer. Vår infallsvinkel är inte sanningens, utan upptäckandets. Vi kommer inte förmedla några guider till utopiskt perfekta relationer, utan uppmanar till rejäl eftertanke kring relationsfrågor.

Vi har identifierat ett behov: det saknas en samlad resurs som tar ett helhetsgrepp på relationer med en filosofisk ansats och ur ett normkritiskt perspektiv. Många av de organisationer och webbplatser som idag producerar eller tillhandahåller tankar om relationer utgår från antaganden som står oemotsagda eller tagna för givet. De komplicerade aspekterna av relationer behandlas ofta som något som måste förenklas eller botas. Vi menar istället att komplexiteten är något vi får leva med.

Verksamheten utgörs av en löpande publicering av texter, arrangerande av publika panelsamtal samt projekt av andra slag såsom workshops och utbildning. Initiativtagaren och numera verksamhetsledaren Julia Johansson driver institutet tillsammans med Simon Ceder. Julia är kommunikationsstrateg med bakgrund som konceptutvecklare, projektledare och egen företagare. Informationsdesign och att förklara det komplexa har alltid stått i fokus för Julia. Simon doktorerar just nu i pedagogik med fokus på posthumanism och pedagogiska relationer. Simon har tidigare arbetat som gymnasielärare och är medförfattare till boken Sexualitetskunskap.

Relationsinstitutet har ett ständigt växande nätverk med skribenter där flera återkommande skriver om relationer, på sikt har vi som ambition att utöka skaran som driver institutet också.

Arrangör

Relationsinstitutet och Inkonst

Arrangeras med stöd av RFSU Malmö och ABF Malmö

Datum: onsdag 11/5 | Tid: 18.30–22.00 På scen: 19.00 | Rum: Stora scenen | Entré: 80:- | Förköp: 80:- på Kulturcentralen & Tickster