x
Fatboy

Fatboy
Kägelbanan Södra Teatern
D. 2016.28.05 Kl. 20:00


Sveriges rockabilly-kungar Fatboy fyller 20 år som band och firar genom att släppa sitt starkaste album – Moments – hittills.Det finns en anledning till att Fatboy har en orubblig tro på sin förmåga att skapa rock’n’roll-magi. Eftersom de är så tajt sammansvetsade kan de helt lita på varandra och låta saker hända utan att det planerats in i minsta detalj. Det är då, när musiken får fritt spelrum som svänget och magin infinner sig. Därför ville medlemmarna hålla inspelningen av ”Moments” – som ägde rum i Studio Ingrid tillsammans med välbekanta producenten Simon Nordberg (Håkan Hellström, Kent) – enkel. Påläggen var färre och det mesta skedde i stunden, säger sångaren och gitarristen Thomas Pareigis.

– Vi spelade in alla på en gång, som vanligt. Det ska hända på 2-3 tagningar, annars tar vi nästa låt.

Fatboy har helt enkelt blivit ännu bättre på att vaska fram de heliga rock’n’roll-stunderna.När vännen Jocke Berg från Kent dök förbi replokalen infann sig ett sådant ögonblick. Bandets båda låtskrivare, Thomas och gitarristen Hannu Kiviaho, bad honom plocka upp en gitarr och några sekunder senare fanns grunden till finstämda ”Moment that counts”. På skivan har låten dessutom förstärkts med inte mindre än 25 stråkar som ger en dramatisk och storslagen känsla. Hannu minns inspelningen som något av det häftigaste han har varit med om.

– Tidigare har vi haft enstaka stråkar, men det här var någonting annat. Det var helt sanslöst, konstaterar han.

Bortsett från ”Moment that counts” med stråkar och låtskrivarhjälp från nämnda herr Berg och Hannus brorsa Heikki Kiviaho (Sator) är ”Moments” en skiva med färre gäster än sist.

Keep it simple.Hur låter det då?

Någon har kallat bandet ”progressiv rockabilly i moll” och det stämmer fortfarande. Till skillnad från andra band i genren är medlemmarna ständigt nyfikna på ny musik samtidigt som de med en imponerande självklarhet alltid är trogna sina rötter. Den här gången har gruppen dessutom fått en nytändning tack vare hårt tatuerade motor- och rockabillyfanet Thomas ”Kakan” Schuldt. Eskilstuna-sonen brukade stå längst fram på gruppens spelningar och har nu tagit klivet upp på scenen. Hans smittande entusiasm har gett nytt liv till Fatboy, som i övrigt fortfarande består av Jan Lissnils, Joakim Lindahl och Marcus Källström.

– Det bara lyser om honom och han har verkligen kickat igång oss andra, säger Thomas som ser fram emot en ny vända på vägarna.

– Fatboy är en självklar del av oss alla och vi ser verkligen fram emot att ge oss ut och spela de nya låtarna med det här fantastiska bandet.