x
Markus Krunegård

Markus Krunegård
Parksnäckan i Uppsala Stadsträdgård
D. 2016.19.06 Kl. 18:15


Det har nu gått sex år sedan Markus Krunegård klev från ett rampljus till ett annat; hans band Laakso var ett etablerat band, prisat och med en hängiven fanskara, när han bestämde sig att för att släppa ett album under eget namn. Under sin karriär har Krunegård nominerats till både Rockbjörnen, Grammis och P3-Guld (där han vann för singeln ”Jag är en vampyr”).

Debuten ”Markusevangeliet” skickade iväg honom likt en katapult rakt in i Sveriges hjärtan. Kritiker, musikbloggar och fans hyllade unisont albumet som med första singeln ”Jag är en vampyr” snärjde lyssnare efter lyssnare. Dagens Nyheter kallade albumet ”en svensk motsvarighet till Springsteens Born To Run”.

Bara ett år senare släppte Krunegård två album på samma dag, ”Prinsen av Peking” och ”Lev som en gris, dö som en hund”. Han samarbetade med Mauro Scocco på, den numera klassiska, singeln ”Hela livet var ett disco”. 2012 kom ”Mänsklig värme” där den medryckande singeln ”Everybody hurts” stod som yttersta bevis för Krunegårds förmåga att knyta ihop melodier och texter.

När Krunegård släppte ”Rastlöst blod” tidigare i sommar kom ytterligare en våg av välförtjänta superlativ; ”Han får varje rad att stå i centrum. Samtidigt viker musiken aldrig från textens sida. Tillsammans drar de fram som ett gäng på stan.” Kristin Lundell, Aftonbladet

Singeln ”Du stör dig hårt på mig” är en dänga som redan etsat sig in i den svenska pophistorien. Skivan är producerad tillsammans med Jari Hapalainen (Eldkvarn) och Patrik Berger (Lana Del Rey, Robyn, Icona Pop).