x
TONBRUKET

TONBRUKET
Uppsala Konsert & Kongress Sal B
D. 2016.01.10 Kl. 19:30

En kvartett fri från hämmande regelverk. Flerfaldigt grammisbelönade Tonbruket målar med alla färger. Från rödgula explosioner till djupblåa hav – fast i musik då förstås. I deras färgrika ljudvärld samsas jazz, progg, folk, rymd, modern konstmusik, nordiskt vemod, brus och grus. Var beredd på en musikalisk urladdning när fyra av landets mest ansedda, efterfrågade och vågade musiker kliver upp på scenen; Dan Berglund, Martin Hederos, Andreas Werliin och Johan Lindström.

På Dramaten i Stockholm i maj 2015 möttes originalsättningen av Tonbruket för första gången på mer än två år i en låtskrivarsituation. Slagverkaren Andreas Werliin hade tagit en lång paus från gruppen och samtliga bandmedlemmar hade intensiva uppdrag som frilansmusiker. Tonbruket, en av Sveriges mäktigaste kvartetter, stod på ostadig mark. Men i Lejonkulan på Dramaten raderades alla frågetecken bort. Kvartetten improviserade fram nya låtar och utkastet till det som i dag utgör albumet Forevergreens såg dagens ljus.

”Vi fick feeling, fruktansvärd feeling” sammanfattar Martin Hederos dagarna i Lejonkulan.

Forevergreens är det fjärde albumet sedan gruppen startades. Debutplattan Dan Berglunds Tonbruket (2010) belönades precis som Dig It To The End (2011) och Abbey Road-inspelade Nubium Swimtrip (2013) med Grammisar, och bandets framträdanden har konsekvent mötts av unisona hyllningar, både på hemmaplan och internationellt.

Men där många band skulle ha drabbats av prestationsångest, drabbas Tonbruket istället av kreativitet och spelglädje! Forevergreens är en kollektion låtar som kanske är deras mest lössläppta hittills. Och då talar vi om lössläppt utifrån Tonbrukets referenser. Alla fans av bandet vet att det hos dem handlar om total detaljskärpa oavsett om inspirationen hämtas ur rock, jazz, kraut, progressiv rock eller avantgarde. En exceptionell konstellation på skiva, en total urladdning live!


Dan Berglund – bas
Martin Hederos - klaviatur, violin
Johan Lindström – gitarr
Andreas Werliin – slagverkKonsertlängd: 70-90 min
Paus: Nej

Arrangör: Uppsala Konsert & Kongress i samarbete med MHV

www.ukk.se