x

Norrköpings Metalfestival - BLACK CHRISTMAS - Fredag
Flygeln
D. 2016.16.12 Kl. 15:00

Black Christmass 2016:1

Skrikhult är igång med bokningar till årets upplaga av Black Christmass och först ut är:

Rotting Christ
Detta grekiska band räknas till en av grundarna till det tidiga 90-talets Black Metal-våg och är just nu aktuella med det esoteriska albumet ”Rituals”. Rotting Christ kommer att befinna sig ute på vägarna i Europa under hela året för att till sist landa i Norrköping och Black Christmass i december – när det är som allra mörkast, passande nog!

Taake
Norska Taake med sångaren och envåldshärskaren Hoest i spetsen, har sedan starten 1993 förmörkat Black Metal-himlen med sina norska alster på Bergen-mål. Vi välkomnar honom och hans livebesättning till ”Stridens hus” i december!

Altair
Det från Stockholm bördiga thrashmetal-bandet Altair har headbangat sedan slutet av 90-talet, men det är inte förrän nu som de börjat satsa på allvar. Med ett nyskrivet kontrakt i bakfickan sitter herrarna i detta nu och komponerar material till kommande debutplattan. Minns var ni såg dem först! (Om det inte var på någon av alla festival-spelningar de gigat på hittills, då!)

Necrophagia
Även på andra sidan Atlanten så sysslades det med tape-trading i slutet av 80-talet. Några som höll på med detta och bildade ett band där det growlades friskt och spelades snabbt var just det som senare skulle bli Necrophagia. Bandet är ännu aktiva med sin dödsmetall - senaste plattan släpptes hösten 2014 och nu besöker de alltså oss i det karga Norden.

Unleashed
Ur askan av det numera smått kultförklarade bandet Nihilist reste sig Unleashed i slutet av 80-talet. Sedan dess har de oförtrutet kämpat på med sin death metal, där texterna influerats av våra forntida vikingar och deras bravader. Senaste plattan släpptes 2015 och är betitlad ”Dawn of the Nine”.

Bloodbath
Det var många fans av svensk old school death metal som höjde på både ett och två ögonbryn när Bloodbath meddelade att Paradise Lost-sångaren Nick Holmes skulle ta över mikrofonen efter Mikael Åkerfeldt. Stockholmsgänget är verkligen förtjänt av epitetet supergrupp redan innan Holmes intåg i bandet då basisten Jonas Renkse och gitarristen Anders ”Blakkheim” Nyström bildar kärnan i Katatonia medan trummisen Martin Axenrot till vardags hör hemma i omåttliga populära Opeth. Med facit på hand, i form av fullängdaren Grand Morbid Funeral (2014) och bland annat två Sverigespelningar under 2015 har tvivlarna tystnat. Fjolåret till trots vet varje trogen fan av death metal att en Bloodbathspelning på svensk mark är en ynnest och något som kräver obligatorisk närvaro.
Det är med stolthet vi på Black Christmas kan erbjuda Bloodbaths enda Sverigespelning 2017

Hordes of Hel
Hordes of Hel bildades i Sundsvall 2000 och har sedan dess släppt två fullängdare som mottagits väldigt positivt av kritikerna. Den tredje skapelsen ser dagens mörker precis före festivalen, Med sin tunga ondskefulla black metal där de dessutom blandar svenska och engelska texter spår vi en lysande (!) framtid för dessa norrlänningar

Marduk
Ett av de riktigt klassiska Black metalbanden som vi inte kan vara utan på Black Christmass. Norrköpings egna söner har vuxit till ett av de världsledande banden inom extrem metal och spelar för tredje året hos oss. En skillnad är att i år kommer de (bara) att spela en gång och vi flyttar upp dem som avslutande headlineband. Festivaldagen kan inte få en värdigare avslutare

13-års åldersgräns

Start: Kl.15.00
Sluttid: Ca 01.00

Obs! Ska du gå på båda dagarna så köp istället en rabatterad 2-dagars biljett.