x

Battle of Vikings
Storstenshöjden
D. 2016.29.07 Kl. 13:00


Vi hälsar förare och publik välkomna till norra Europas största extremendurotävling den 29-30 juli i Storstenshöjden utanför Örebro.

Tävlingen är den sista deltävlingen i FIM European Enduro Extreme Cup där övriga tävlingar är:Battle of Vikings också en del av Örebro X Challenge som samlar tävlingar i extremsporter i Örebro län.Banan ska besegras!

Ett mycket viktigt element i vår tävling är att förarna inte få ta emot utomstående assistans, ingen förare ska få fördel av publik och funktionärer. Förare får dock hjälpa varandra och detta kommer publiken få se många exempel av. Denna kamratskap som uppkommer när förare inte längre tävlar mot varandra, utan det är banan som ska besegras är en av grundpelarna för extremenduro.När Morgan Rosell letade efter nya utmaningar och begav sig till Erzberg visste han nog inte vilka hjul som skulle sättas i rullning, men när han kom hem var en sak klar – Sverige skulle ha en extremendurotävling!2010 var första året för Battle of Vikings och även det år Kilsbergens MK bildades, och det kördes precis som 2011 under en dag i ett stenbrott i Leken mellan Örebro och Karlskoga. Inför 2012 så begav sig Battle of Vikings till Storstenshöjden och blev en två dagarstävling, med en Prolog på Fredag och Huvudtävling på Lördag. Detta har sedan dess varit tävlingens grundformat.Publikvänligt!

2015 kom 3.000 personer och såg Battle Of Vikings i perfekt sommarväder. Storstenshöjden är en publikvänlig plats och hela banan kan nås med raska promenader.Prologen går till så att två kvalheat körs, där tiden från det första heatet bestämmer i vilket andra kvalheat du ska få starta. De snabbaste från de första kvalheaten kommer alla få starta i samma avlustande heat, och placering från det andra heatet bestämmer startordningen för Lördagens Huvudtävling.Huvudtävlingen, som för de flesta är den tuffaste motståndaren av alla, går på en bana som slingrar sig upp och ner för både Södra och Norra sidan av Storstenshöjden. Runt 10 km lång, med otaliga hinder och väldigt få platser för förarna att vila upp sig, kommer banan att bjuda på byggda trähinder, stockar och däcktravar i extremparkerna, medans skogen ställer upp med stenrös, omkullfallna träd i olika vinklar, uppför och nedförsbackar, bland annat Svarta Pisten i Storstenshöjden. En backe så brant och stenig att de bästa i världen kommer att få problem att ta sig upp och för de vanliga dödliga så kan den vara en omöjlig uppgift utan hjälp.Kilsbergens MK hälsar dig välkommen till 2016 års upplaga av Battle of Vikings!