x
Eva Dahlgren

Eva Dahlgren
Kulturens hus - Stora salen
D. 2016.09.11 Kl. 19:30

Eva Dahlgren är äntligen tillbaka! Hennes efterlängtade och kritikerrosade album som släpptes i april följdes upp av en utsåld miniturné med fyra stopp. Nu är det klart att det blir en fortsättning - i höst åker Eva Dahlgren ut på en stor Skandinavienturné som innefattar ett stopp i Luleå och Kulturens hus den 9 november. Biljetterna släpps onsdag 25 maj kl 10:00.

När Eva Dahlgren nu åter är skivaktuell kan hon räkna sin karriär i nära fyra decennier och fjorton album, men det är nio år sen hon sist släppte ett studioalbum. Hon började skriva ny musik redan efter sin medverkan i Så mycket bättre 2011 men arbetet med Ingrid Bergman-dokumentären Jag är Ingrid kom emellan. Eva Dahlgren anlitades som Super 8-fotograf och det klassiska filmformatet inspirerade henne till det lite drömpoppigare soundet i nya albumet Jag sjunger ljuset.
Ljudbilden växte fram med producenten Johannes Berglund från Umeå och i en intervju med Göteborgs-Posten berättar Eva Dahlgren om samarbetet: ”Johannes hade en fin bakgrundsbild med en västerbottnisk slätt på sin dator och jag kände att "mmh, vi har nog samma vemodskänsla”.
Under våren har Eva och hennes nyfunna bandkärlek bestående av Johannes Berglund, Matilda Johansson, Mikael Häggström, Samuel Starck och Anders Stenberg varit ute på en 4-stopsrunda, där Eva efter 30 år ställde sig på klubbscenen igen, det var så det en gång började – ett kärt återseende för både Eva och publiken. Nu växlas vårens totalt utsålda miniturné upp med en stor höstturné där Eva med band intar Sverige, Norge och Finland – återigen på klubbarna och i vissa fall andra spännande alternativ. Premiären blir i Malmö den 4 oktober.
- Ja, jag erkänner. Vårens turné var i kortaste laget haha. Men å andra sidan överträffade den mina förväntningar och att flytta in min musik på klubbarna igen känns som det bästa jag gjort på länge. Sommaren blir en transportsträcka. Jag längtar till hösten!, säger Eva Dahlgren i ett pressmeddelande.


Pressröster om Eva Dahlgren live:
”Inramningen på trånga, ljusskygga Pustervik kan knappast bli bättre. Precis som på sitt första album på nära ett decennium låter liveartisten Eva Dahlgren pånyttfödd.”
/Aftonbladet, betyg 4 av 5

”Under en kort skandinavisk turné visar Eva Dahlgren hur hennes återkommande känsla av att inte vara hemmastadd någonstans blir en öppning mot en högre sorts hemkänsla.”
/DN, betyg 4 av 5


Arr: Kulturens hus
Längd: ca 2 h, ingen paus