x

Nilsson Och Brahms Fyra
Norrlandsoperan
D. 2016.24.11 Kl. 19:00

Den grekiska myten om Orfeus och Eurydike är ett ofta använt tema inom konsten. Myten spelar också en viktig roll i Anders Nilssons tredje symfoni, som han skrivit speciellt för Symfoniorkester. Både på ett musikaliskt och personligt plan.
Harpan har en viktig plats i Anders Nilssons (f 1954) tredje symfoni Orfeus och Eurydike. Orfeus instrument var ju lyran som i den moderna orkestern motsvaras av harpan. I andra satsen gestaltar instrumentet Orfeus klagan och sorg över sin förlorade Eurydike och den avslutande rytmiska satsen kan ses som en del i myten där Orfeus slits i stycken av de kvinnliga backanterna.
Men det är ingen programmusik poängterar Anders. Titeln kom till honom efter att symfonin var klar. Den har också en högst personlig förklaring. Strax innan han började skriva verket hade han gått igenom en skilsmässa från den kvinna han levt med i 26 år. Men musiken överger aldrig en tonsättare och han arbetade oförtröstligt på trots sin förtvivlan.
- Jag gick in i musiken. Att vara tonsättare är att vara arvtagare till Orfeus, vi skriver utifrån våra liv och det vi råkar ut för sätter sina spår i vår musik. Orfeus lyckades ju faktisk med sin vackra sång och musik beveka gudarna att han skulle få tillbaks sin älskade Eurydike från dödsriket.
Villkoret som Orfeus fick var att han skulle leda Eurydike upp till de levandes värld utan att se sig om efter henne. Men Orfeus vände sig ändå om, och förlorade därmed sin älskade hustru för alltid. Till skillnad från Orfeus fick Anders sin älskade tillbaka. För när symfonin väl var klar återförenades de.
Ändå beskriver Anders den som en ljus symfoni om än med vissa melankoliska drag. Förförsikt vackra melodier i harpa och flöjt varvas med medryckande, fantasieggande rytmer.
Men varför blev det då harpa?
- Tja, varför inte! Det blir som det blir. Det är så jag jobbar. Intuitivt. Jag ser vart musiken leder mig. Det är det som är så spännande. Dessutom är harpan ett vackert instrument, både att se och höra på.
På konserten framför Symfoniorkestern också en av Anders Nilssons absoluta favoriter, Johannes Brahms (1833-1897) storslagna fjärde symfoni.
- Brahms skrev ju fyra symfonier, så snart är jag ikapp honom. Fast nu har jag siktet inställt på nio, utbrister han glatt! Nu när jag är varm i kläderna har jag faktiskt redan påbörjat min fjärde symfoni.
Konserten inleds med Sibelius världskända lilla pärla Valse Triste, ”den sorgliga valsen”. Dirigent är James Feddeck.

Dirigent: James Feddeck
Program
Sibelius: Valse Triste
Nilsson: Symfoni nr 3, uruppförande
Brahms: Symfoni nr 4

Längd: ca 2 h inkl paus
Introduktion 30 min innan start

 

Vill du inte missa en enda av konserterna med NorrlandsOperans Symfoniorkester så lönar det sig att köpa ett konsertstammispaket!

PRIS:

Stammispaket Helår 13 konserter – höst 2016 & vår 2017
Pris: 2600 kr (ord 3250 kr) | senior 2340kr (ord 2600 kr) | student: 1820 kr (ord 2080 kr). Köp här: http://burl.nu/ihr5hl

Stammispaket Höst 2016 - 8 konserter

Pris: 1600 kr (ord 2000 kr) | senior 1440 kr (ord 1600 kr) | student 1120 kr (ord 1280 kr). Köp här: http://burl.nu/n1jl8p

Stammispaket Vår 2017 - 5 konserter

Pris: 1000 kr (ord 1260  kr) | senior 900 kr (ord 1000 kr) | student 700 kr (ord 800 kr). Köp här: http://burl.nu/8grysf