x

Syskonen Mendelssohn
Norrlandsoperan
D. 2017.19.01 Kl. 19:00

Kvinnorna glöms lätt bort när historien skrivs. Trots sin talang fick Felix Mendelssohns syster Fanny aldrig samma chans som sin bror. Emily Dickinson var en annan förbisedd kvinna. Rolf Martinsson har tonsatt hennes dikter för den svenska världssopranen Lisa Larsson.
Musikhistorien är full av män. Syskonen Fanny och Felix Mendelssohn växte upp i samma familj, i samma tid och med samma talang. Men när Felix på pappans bekostnad fick resa runt i Europa för att finna sig själv som människa och konstnär fick Fanny stanna hemma. Att vara tonsättare ansågs inte vara ett respektabelt yrke för en kvinna. Det var under en sådan resa som Felix fick inspiration till sin italienska symfoni. I musiken har han tagit intryck av den italienska kulturen och skapat en av sina gladaste symfonier.
Fanny fortsatte också att spela och komponera. Hon skrev mer än 400 verk men bara ett fåtal gavs ut, de flesta i Felix namn. Ouvertyren är Fannys enda kända orkesterverk. Vad hade hänt om Fanny fått sin pappas välsignelse att bli tonsättare, inte bara som förströelse utan som ett yrke? Ingen vet.
Emily Dickinson är en annan kvinna som borde ha fått ta mer plats. Hennes dikter passade inte in i dåtidens strikta mall och hon beskrevs som en excentrisk ensamvarg. Idag räknas hon till en av de främsta lyrikerna. Men under hennes livstid gavs bara ett fåtal av hennes dikter ut.
Nu har Rolf Martinsson gjort musik av hennes dikter. Stycket har han skrivit till den svenska världssopranen Lisa Larsson. Martinsson fascinerades av Dickinsons korta och precisa skildringar av små ögonblick och händelser och verket består av flera korta satser, en för varje karaktär eller stämning.

Dirigent: Rumon Gamba
Solist: Lisa Larsson, sopran
Program
Hensel-Mendelssohn: Ouvertyr
Martinsson: Orchestral songs
Mendelssohn: Symfoni nr 4, Italienska

Längd: ca 2 h inkl paus
Introduktion 30 min innan start