x

Sandström Och Sibelius
Norrlandsoperan
D. 2017.27.04 Kl. 19:00

Möt NorrlandsOperans nye hustonsättare Jan Sandström. Symfoniorkestern uruppför hans violinkonsert tillsammans med solisten Elina Vähäla. Det blir ett helt nordiskt program där vi också får höra musik av Sibelius och den gotländska kvinnokämpen Elfride Andrée.
Jan Sandström (f 1945) är en av Sveriges mest hyllade tonsättare och hans musik spelas över hela världen. Mest känd är han kanske för trombonkonserten Motorbike Concerto som han skrev till Christian Lindberg. Sandström är en fantasifull tonsättare som älskar att överraska både publiken och sig själv.
Den här violinkonserten har han skrivit speciellt för Symfoniorkestern och violinisten Elina Vähäla. Den finska talangen debuterade redan som 12-åring och för några år sen blev hon utvald att spela på den stjärnspäckade Nobel Peace Prize konserten.
I Finland hittar vi också Jean Sibelius (1865-1957). Redan i hans första symfoni känner man igen hans alldeles speciella stil och med det här verket fick han sitt internationella genombrott. Musiken inleds med en ensam klarinett som ibland accentueras av pukornas dämpade dån.
Tillbaks i Sverige hittar vi den gotländska tonsättaren och kvinnokämpen Elfride Andrée (1841-1929). Trots att hon gång på gång diskriminerades på grund av sitt kön, slutade hon aldrig kämpa. Bland annat lyckades hon få igenom en lagändring så att även kvinnor kunde bli organister. Som kvinna kunde hon heller inte studera vid ett musikkonservatorium så istället tog hon privatlektioner. Konserten inleds med hennes finstämda Andante quasi recitativo för stråkorkester. Det här är första gången hennes verk spelas i Umeå.
Dirigent är svenske Daniel Blendulf. Symfoniorkestern kommer även att gästspela i Stockholm med samma program.

Dirigent: Daniel Blendulf
Solist: Elina Vähälä, violin
Program
Andrée: Andante quasi recitativo
Sandström: Violinkonsert, uruppförande
Sibelius: Symfoni nr 1

Längd: ca 2 h inkl paus
Introduktion 30 min innan start