x

Tjajkovskijs Fyra
Norrlandsoperan
D. 2017.18.05 Kl. 19:00

Ingen är som Christian Lindberg. En musikalisk vitamininjektion, som med sin utstrålning och livsglädje inte lämnar någon oberörd. Tubakonserten Panda in love skrev han till kvällens solist Öysten Baadsvik. Vi får också uppleva ett riktigt orkesterfyrverkeri i Tjajkovskijs fjärde symfoni.
Den världskände trombonisten, tonsättaren och dirigenten Christian Lindberg har en helt egen stil. Hans musik är full av virtuositet, kontraster och humor. Tubakonserten Panda in love skrev han till sin gode vän, norrmannen Öysten Baadsvik som också är kvällens solist.
Typiskt för Lindberg är också de fantasifulla satstitlarna som med all säkerhet kittlar lyssnarens fantasi, som Pooh-like Panda searching for something he cannot find och Panda in Protest Goes to Tiananmen Square
Som person kan nog Tjajkovkij bekrivas som Lindbergs totala motsats. För trots att han var en mycket hyllad tonsättare levde Tjajkovskij under hela sitt liv med känslan av att inte passa in. Han var homosexuell och led ofta av depressioner. Ändå försökte han. 1877 gifte han sig med en kvinnlig elev som hotade ta livet av sig annars. Men redan efter en vecka gav han upp och försökte ta livet av sig. All hans ångest och förtvivlan har han samlat i detta känslosamma och personliga mästerverk som både inleds och avslutas med hotfulla fanfarer.
Konserten inleds med Louise Farrencs (1804-1845) dramatiska Overture 2. Trots att hon var kvinna var Farrenc redan under sin livstid en hyllad tonsättare, pianist och lärare. Hon krävde också samma lön som sina manliga kollegor. Men det tog tio år.

Dirigent: Christian Lindberg
Solist: Öysten Baadsvik, tuba
Program
Farrenc: Ouvertyr 2
Lindberg: Panda in love
Tjajkovskij: Symfoni nr 4

Längd: ca 2 h inkl paus
Introduktion 30 min innan start