x

Lucrezia Borgia
Landskrona Teater
D. 2016.11.11 Kl. 18:00


Skräckopera i två akter med musik av Gaetano Donizetti och libretto av Felice Romani efter Victor Hugo. För Malmö Opera på turné regisserar Maria Sundqvist Lucrezia Borgia i en koncentrerad kammarversion förlagd i historisk tid, italienska renässansen, med all dess kostymprakt.

Medverkande: bl.a. Hege Gustava Tjønn, Emma Lyrén och Tobias Westman.

Orkester: accordeon, klarinett och violin.

Lucrezia Borgia var en av Donizettis största framgångar. Han skrev operan inspirerad av Victor Hugos pjäs som är baserad på skandalkrönikan om den förskräckliga Lucrezia Borgia.

Den historiska Lucrezia Borgia blev utnyttjad av politiska skäl och bortgift tre gånger av sin maktgalne far, påve Alexander VI. Borgiafamiljens hänsynslösa politik kom att stå modell till Machiavellis Fursten. Enligt en illasinnad myt var Lucrezia sysselsatt med giftmord, sexorgier och incest; det sägs att hon fick ett barn med antingen sin far eller bror.

I operan förälskar sig den unge Gennaro i en vacker men maskerad kvinna. Till sin förfäran inser han att hon är den ökända Lucrezia Borgia. Inte nog med det, han förstår så småningom att han är hennes son…

Föreställningens längd: ca 2 timmar inkl. paus