x

NBB Möter VEIN
Kulturens hus - Lilla salen
D. 2018.21.04 Kl. 19:00

Symphonic Bebop

Att tänja på musikaliska gränser är inte sällan ett tema när det kommer till Norrbotten Big Band och deras samarbeten med artister och musiker från hela världen, något inte minst årets program vittnar om. När storbandet nu slår sig samman med den schweiziska jazztrion VEIN vänder man sig gemensamt åt ett litet ovanligare håll i sammanhanget, nämligen till konstmusiken, och plockar upp musik av bland annat Maurice Ravel och bjuder på en härlig musikmix.

I den första delen av denna konsert presenteras musik av VEIN, som låtit höra talas om sig för sin förbluffande musikaliska samhörighet och sina intressanta arrangemang och kompositioner. När VEIN – pianisten Michael Arbenz, basisten Thomas Lähns och trummisen Florian Arbenz – reser den långa vägen från schweiziska Basel till Norrbotten har de med sig ett arrangemang för storband och pianotrio av Maurice Ravels välkända "Boléro". Stycket skrevs från början som balettmusik, men spelas idag betydligt oftare som en konsert.

I den andra delen av konserten med Norrbotten Big Band och konstnärlige ledaren Joakim Milder bidrar de å sin sida med ett arrangemang av Arnold Schönbergs kammarsymfoni, arrangerad för storband och pianotrio. Schönberg började skriva sin kammarsymfoni under några hektiska år i början av 1900-talet. Sedan blev det liggandes och fullbordades först 1939, av en betydligt mer erfaren tonsättare som vid det laget nått stor berömmelse. Ett mycket vackert och vemodigt stycke med en melodisk substans, som Joakim Milder länge gått och längtat efter att få skapa ett storbandsarrangemang av. Nu blir det äntligen verklighet.

Förutom de klassiska inslagen fullbordas konserterna av ny musik komponerad av musikerna både i Norrbotten Big Band och VEIN

Arr: Kulturens hus
Längd: ca 2 h inkl paus