x
Ed Harcourt, Julia Frej, Kristofer Åström & Alice Boman

Ed Harcourt, Julia Frej, Kristofer Åström & Alice Boman
Villa Belparc
D. 2018.06.07 Kl. 19:00

Singer Songwriter på Villa Belparc

Ed Harcourt
Ed Harcourt slog igenom år 2001 med debutalbumet ’Here Be Monsters’ som nominerades till ett Mercury Prize senare samma år. Sedan dess har Harcourt fortsatt att bjuda på intim singer-songwriter-pop hopsnickrad på bästa sätt och hittills har vi fått ta del av sju små mästerverk. Album nummer sju i ordningen landade så sent som i somras och är döpt till ’Furnaces’– hans mest ambitiösa och fulländade album hittills.

Med grund i det hot som framförallt män är mot allt och alla – kvinnor, barn och naturen –har Harcourt denna gång överträffat sig själv både vad gäller komposition och lyrik. Tillsammans med demonproducenten Flood har lösa idéer gjorts om till storartade kompositioner, och vid en första lyssning står det genast klart att det här är en motpol till de artister som gör med musik med säkra kort. ’Furnaces’ är ett storartat, vackert och alldeles genomviktigt album.

Julia Frej
Ed Harcourt har besökt Sverige flera gånger förr, och med sitt bästa album på år i bagaget kommer han att bjuda på en magisk kväll tillsammans med Julia Frej, med singeln och tolkningen utav Broder Daniels "Shoreline" som Julia översatte till svenska med titeln "Vi är skuggor" fick Julia en viral hit både i tv och på Spotify där låten snart ligger på 1 miljon streams. Det följer Julia Frej nu upp med sitt egna svenska material.

Den 12 maj släpptes EPn "Fröken Frejs Epistlar" som innehåller fem stycken egenskrivna låtar. Releasen firades på ett fullsmockat Södra Bar, Södra Teatern. Julia Frej är en musiker/låtskrivare/artist född i Stockholm. En stor liveartist som senaste året blivit känd för sin starka röst. Hon har ett förflutet som modell/programledare och var ena halvan av humormusikduon Kakan och Julia på SVT tillsammans med Kakan Hermansson. Duon gick sedan vidare och gjorde talkshowen Kaka på kaka i två säsonger där Julia skrev musiken.

Sedan 2012 är Frej programledare för realityprogrammet Ink Master Sverige. Samma år var hon också verksam i SVT:s TV-serie The Spiral i kreativt skapande samt gästade Historieätarna med sin gitarr. Hon har gästat finalerna utav Plura's Kök Istanbul samt Pluras Paradis med egna låtar. Samt spelat live i Alex&Sigge, Nyhetsmorgon, Malou efter tio och Breaking News. Dessutom har hon gästat och fått sin musik spelad i Fredagspodden, Verket/Värvet, Lilla Al Fadji och vädligt många fler poddar.

Gästade nyligen PSL om sin kommande musik på svenska och om sina musikprojekt i flyktinglägren i Grekland där hon börjat jobba med musikpedagogik.De senaste två åren har Julia gjort musiken och agerat/spelat föreställningen "Alla kan äta julbord" med Erik Haag och Lotta Lundgren i regi av Karin Af Klintberg. Dessutom har hon gästat och öppnat för artister som tex Mauro Scocco, Kleerup, Cleo, Tomas Andersson Wij och Cherrie Hersi med mera. Efter singeln "Blood on their hands" producerad av Erik Holmbergsom släpptes i december 2015 satsar nu Julia på sitt svenska material samt samt ett tolkningsalbum med sina översättningar och tolkningar utav allt från stora hits till mindre kända guldkorn och kommer med det under 2017 att åka ut i landet.

Kristofer Åström
Till slut denna kväll kommer Kristofer Åström och firar 20 år som soloartist. Under åren har han hunnit släppa en hel del album och några minialbum. I samband med hans 15 årsfirande som soloartist kom det hyllade samlingsalbumet An Introduction to... Hans uttryck går inte att ta fel på. Den nakna, sällan höjda rösten och de raka, gripande texterna har en sällsynt förmåga att få publiken att lyssna. Åströms musikaliska bana började i början av 1990-talet som gitarrist, sångare och låtskrivare i bandet Fireside. Bandet släppte sex album mellan 1998 och 2003, turnerade flitigt i både Europa och USA, signades av stjärnproducenten Rick Rubin och hans bolag American Recordings som även släppte Johnny Cash sista album. Kristofer Åström solodebuterade 1998 med Go, Went, Gone.

Den större uppmärksamheten som soloartist kom med det grammis nominerade albumet Nothern Blues 2001 som innehöll låten All Lovers Hell. Han har genom åren samarbetat med artister som bl.a. The Bear Quartet, Monster, Cookies N' Beans och Britta Persson..Kristofer tilldelades 2010 priset i kategorin årets singer-songwriter för albumet Sinkadus på Manifestgalan. Han har även producerat samt varit låtskrivare åt flertalet artister.

Alice Boman
Efter en tids exil är Alice Boman äntligen tillbaka med nya singeln Dreams från
kommande album som släpps nästa år (exakt datum är ännu inte satt). Alice Bomans första EP ”Skisser” (2013) skrevs hemma i sovrummet i Malmö, utan en tanke
på att någon skulle höra. Hon betraktade dem egentligen inte som färdiga låtar, mer som just skisser. Men en demo med hemmainspelningarna nådde Adrian Recordings och resten är historia.

Efter att pressreleasen skickades ut hände allt av sig själv. I juni 2013 var hennes låt ”Waiting” den andra mest bloggade låten i världen och just nu med 14 miljoner streams på
bara spotify. ”EP II” (2014) spelades delvis in i ett hus på landet (samma hus blev också startpunkten för det kommande albumet). Musikskribenter golvades inför hennes ärliga, avskalade musik. Det blev artiklar i internationella medier som The FADER, The Guardian, NPR, Entertainment
Weekly, med flera. På Manifestgalan, indiebolagens Grammisgala, tilldelades hon 2015 priset "Årets kompositör".

Alice Boman åkte på turnéer i Europa och USA och hennes musik hördes i TV-serier som Transparent, Suits, Being Human och Catfish. I Transparent var låten ”Waiting” en
återkommande låt i flera avsnitt och Alice gjorde också en cameo där hon sjöng låten live. Tre år efter senaste EP:n är Alice äntligen tillbaka med ny musik. Först ut från kommande LP är singeln Dreams. Låten var den första hon skrev efter framgångarna med de första släppen.