x

Chotto Xenos - Akram Khan Company
Västerås Konserthus
D. 2022.08.03 Kl. 19:00

FAMILJEFÖRESTÄLLNING I FÖRSTA VÄRLDSKRIGETS KAOS

Hur börjar krig? Och på vilket sätt slutar det? Det beror på vem som berättar historien.

Akram Khan Company är åter på turné med Dansnät Sverige. Den här gången med Chotto Xenos – ett fantasifullt mästerverk som riktar sig till såväl barn som vuxna. Nu med handlingen förlagd mitt i första världskrigets leriga skyttegravar.

Chotto Xenos är en mans berättelse om sitt deltagande i första världskriget. Om krigsföringens kakofoni med krutluktande dimmor, avfyrade kanoner och explosioner som får luften att skaka. En föreställning om krigets fruktansvärda natur; ödeläggelse av mänskligheten, rädslan och paniken samt det obevekliga bruset och kaoset.

Historien gestaltas av en graciös och atletisk dansare som med tydlig och lättolkad koreografi bemästrar detta tunga tema med lätthet och humor. I en kuliss bestående av rörliga projektioner interagerar dansaren med de tredimensionella bilderna och skapar en stark, poetisk och visuell dansföreställning.

Chotto Xenos är en fängslande dansproduktion som tar publiken tillbaka i tiden och utforskar de bortglömda historierna om kolonialsoldaters liv och öden under första världskriget – en tyst och rörande hyllning till de 100?000-tals soldater som omkom och aldrig återvände hem.

Akram Khan Company har under drygt tjugo år tagit platsen som ett av världens främsta danskompanier. Dansspråket har sina rötter i indisk kathak och samtida dans men präglas alltid av ett tydligt narrativ. Ett tilltag som skapat såväl tillgänglighet som konstnärliga och kommersiella succéer. I samarbete med regissören Sue Buckmaster tar sig kompaniet nu an kolonialsoldaternas bistra drabbningar.

medverkande

Konstnärlig ledare/Koreograf: Akram Khan

XENOS
Konstnärlig ledare & original koreografi: Akram Khan

Chotto Xenos
Regi & tillämpning: Sue Buckmaster (Theatre-Rites)
Scenografi: Ingrid Hu
Ljusdesign: Guy Hoare
Orginal musik: Domenico Angarano, med inspiration av Vincenzo Lamagnas score för XENOS
Ljuddesign: Domenico Angarano & Phil Wood
Kostym: Kimie Nakano
Film & projektion Design: Lucy Cash
Repetitionsledare: Nicolas Ricchini & Amy Butler
Dansare: Guilhem Chatir eller Kennedy Junior Muntanga

Vi tackar konstnärerna och samproducenterna som bidrog till den ursprungliga produktionen av XENOS av Akram Khan Company.

Samproducerat av: DanceEast Ipswich, The Point Eastleigh, Stratford Circus Arts Centre, Théâtre de la Ville – Paris

Skapad med stöd från: Capital Group

Chotto Xenos och XENOS är beställda av 14-18 NOW: WW1 Centenary Art Commissions, med stöd från the National Lottery Heritage Fund, Arts Council England, och the Department for Digital,Culture, Media and Sport

Med stöd av: Arts Council England

XENOS ursprungliga kreativa team
Dramaturg: Ruth Little
Ljusdesign: Michael Hulls
Musik och ljuddesign: Vincenzo Lamagna
Scenografi: Mirella Weingarten
Manus: Jordan Tannahill

XENOS beställdes ursprungligen av 14-18 NOW: WW1 Centenary Art Commission med stöd av the National Lottery genom the Heritage Lottery Fund och Arts Council England och av Department for Digital Culture Media and Sport. Stöds av Arts Council England.

Akram Khan är associerad konstnär för Sadlers Wells och Mountview i London samt Curve Leicester.

Särskilt tack till
Akram Khan Company representerad av Sarah Ford / Quaternaire www.quaternaire.org

Foto: Jean Louis Fernandez

Turnerar med Dansnät Sverige våren 2022
Arrangör: Västmanlandsmusiken i samarbete med Dansnät Sverige med stöd av Statens Kulturråd

Rullstolsplats bokas genom biljettkassan på [email protected] och 021-40 36 02.
Ledsagare går gratis, men måste ha egen biljett.

Gör din kväll till en helkväll!
Välkommen till KonserthusTerrassen. I vår restaurang serverar vi vällagad mat med varsamt hanterade råvaror av hög kvalitet. Komponera din middag, allt från tilltugg till trerättersmeny.
Restaurangen öppnar 1,5-2 timmar före konsertens starttid. Exakta tider och bokningsbara datum ser ni på: www.konserthusterrassen.se

Obs! Köp inte biljetter på andra hands-sidor, det finns ingen garanti för att de biljetterna är äkta. Enda auktoriserade biljettdistributören för evenemang i Västerås Konserthus är Ticketmaster.