x

El Guincho
Debaser Medis
D. 2011.11.02 Kl. 19:00

EL GUINCHO
En av de mest färgstarka artisterna på den elektroniska musikhimlen det senaste året heter El Guincho. Deras skiva "Pop Negro" släpptes av Young Turks (som ges ut av Playground i Sverige) i september och fick kritiker världen över att gå i taket. 90/100 i BBC, 8/10 i NME, 8/10 i No Ripcord och 4/5 i Dagens Nyheter här i Sverige. Blogghypen visste inga gränser när videogenierna i teamet Canada gjorde ett visuellt mästerverk till hitsingeln "Bombay". Videon har nu tre miljoner views på Vimeo och Hypemachine visar att över 250 bloggar har skrivit om El Guincho det senaste året.

El Guinchos musik är en eklektisk blandning av balearica, R’n’B, exotiska rytmer och inslag av dubstep. Det kanske låter komplicerat men låtarna för tankarna till sol och paraplydrinkar och bandet är lika medryckande som The Very Best. Kanske kommer den uppsluppna attityden till att blanda stilar från att Pablo Díaz-Reixas är uppvuxen på Gran Canaria och bor numera i Barcelona. Båda platserna är samlingsplatser för turister och kultur från vitt skilda håll, men ändå med en vändigt latinskt prägel. El Guincho sjunger också på modersmålet spanska.

På scen är El Guincho ett helt liveband och tillsammans med sin ljudtekniker har kollektivet rest jorden runt i princip oavbrutet sedan releasen. Vi väntar oss ett livemusikaliskt mästerverk av El Guincho när de gästar Sverige för första gången i februari!

”Jag tycker mig höra såväl dubstep som modern R’n’B i den nerviga andhämtningen, trots att han på ytan knappt ens nuddar vid anglosaxisk musik. Ställd mot stilbildande The ­Avalanches enda album från 2001 blir han nästan punk.”
Nils Hansson, Dagens Nyheter

Recensioner i urval:
4/5 Dagens Nyheter
90/100 BBC
8/10 NME
8/10 No Ripcord
8/10 Prefix Magazine
3,5/5 Allmusic
7/10 Drowned in Sound

Ikväll är det FALLING & LAUGHING som gör återtåg till Debaser Medis och det innebär att Terry, Tobias och Miriam visar var skåpet ska stå.