x

Lloyd Cole Small Ensemble
Kulturens Hus - Lilla salen
D. 2011.27.04 Kl. 19:30

Lloyd Cole Small Ensemble (Featuring Lloyd Cole, Mark Schwaber & Matt Cullen)

Vi har haft nöjet att se honom solo på svensk mark flera gånger de senaste åren, nu senast i november då vi fick äran att möta Lloyd Cole Small Ensemble - Lloyd Cole, Mark Schwaber och Matt Cullen på ett utsålt Södra Teatern här i Stockholm.

I april återkommer han, lite äldre, lite visare och ännu mer iklädd sin roll, som nybliven 50-åring med en spelning på Kulturens Hus i Luleå och en på Rival i Stockholm. Även denna gång tillsammans med den lyckade sammansättning musiker han gästade oss med i höstas.

Efter att i många år ha spelat in skivor som soloartist, endast med sällskap av en dator och annan musikalisk utrustning och att ha turnerat på egen hand med en resväska och två gitarrer insåg Lloyd Cole en dag att han helt oväntat saknade vissa delar av sitt gamla liv i rock’r’roll-svängen. Det var inte turnébussar och skivbolagsbossar han saknade, inte alls, men interaktionen med musiker, kamratskapen och glädjen i att höra sin musik förbättrad och förädlad genom andras estetik.

Det var aldrig en plan att han skulle spela in skivor på egen hand, det bara blev så, men två saker fick mr Cole att inse att han behövde få tillbaka något av det gamla - han hade skrivit låtar som krävde ett band och han trivdes så bra med sin nya akustiska trio - The Small Ensemble. Varför inte göra ett rockalbum? Eller vad nu 49-åringar gör när de ger sig på ett sådant vågstycke. Ett stort skivkontrakt var inte av intresse, men han hade sedan flera år ett gott samarbete med Tapete Records i Hamburg och det var en god relation och tillit som var det viktigaste. Tapete kom med ett förskott och 1000 fans betalade 45 dollar i förskott för en lyxutgåva av en skiva som inte fanns än.

Han satte ihop sitt drömband - det skulle spelas in en skiva i en studio, som förr i tiden på rullband. Intresserad? Alla sa ja och folk som spelat med artister som Lou Reed, Anthony & The Johnsons, The Commotions, Crash Test Dummies, Joan as Police Woman, Dambuilders etc var med under inspelningarna. 12 låtar spelades in på olika platser i USA och man höll sin deadline med minsta marginal. ”Otroligt nog hann vi med en öl (bara en) den sista dagen,” säger Cole. Resultatet blev en klassisk Lloyd Cole-skiva, ”Broken Record”, som sedan släpptes i september förra året. Skivan möttes naturligtvis av strålande recensioner .

Handikapplatser bokas via Kulturens hus biljettkassa 0920 45 59 00

Längd: mer info kommer
Arr: Kulturens hus Luleå