x

Goran Bregovic
Uppsala Konsert & Kongress Sal D
D. 2011.07.05 Kl. 21:00

Goran Bregovic and The Wedding and Funeral Band

Lördag 7 maj 2011
Sal D
Tid: 21.00
Dörrar öppnar: 19.00
Stående publik
Pris: 380 kr + Serviceavgift
Arrangör: Uppsala Konsert & Kongress

När Goran Bregovic och hans The Wedding and Funeral Band skruvar upp balkanbrasset till fullkomligt extatiska nivåer är det omöjligt att sitta still! Ta chansen, upplev Goran Bregovic och The Wedding and Funeral Band – live i Uppsala Konsert & Kongress.

Med musiken till filmer som Zigenarnas tid och Underground är Goran Bregovic en av balkanmusiken mest kända namn. Hämningslöst ger han sig i kast med alla influenser från balkankulturerna – bulgarisk polyfoni, zigenarbrass, sånger från ortodoxa, katolska och muslimska traditioner. Allt kryddat med en gnutta rock, energiska stråkar och euforiska mansröster. I musiken hörs den okuvliga kärleken, vemodet, elden och den mänskliga naturens alla temperament.
Goran Bregovic kommer från Sarajevo i Bosnien-Hercegovina. Mamman var från Serbien och pappan från Kroatien. Som ung studerade han violin på konservatoriet i hemstaden, men det var när han bildade sin första rockgrupp The White Button som hans personliga musikalitet fick fritt utlopp. Rockmusiken gjorde honom dessutom till superkändis i hela Östeuropa, men det var en roll han snart tröttnade på. Samarbetet med regissören Emir Kusturica och musiken till Zigenarnas tid blev en nytändning.
Men kriget i Jugoslavien tvingade honom att emigrera och han bosatte sig i Paris. Sedan dess har det blivit mer filmmusik för Bregovic, bland annat till aktuella Borat. Han skrev för övrigt också musiken till den omtalade svenska tv-serien Hammarkullen.
Under många år undvek Goran Bregovic live-konserter, men när han återkom på scenen gjorde han det i stor stil. Med ett tiomannaband, symfoniorkester och kör genomförde han flera stora konserter, bland annat i Sverige och Grekland. Nu gör han succé på flera kontinenter med The Wedding and Funeral Band.
När han 2005 återförenade sin gamla grupp The White Button gjorde han tre konserter i huvudstäderna i det forna Jugoslavien: Sarajevo, Zagreb och Belgrad. Det kom 70 000 personer i Sarajevo och Zagreb och 200 000 i Belgrad. Därmed fick Goran Bregovic rätt i sin tanke att även om människorna splittrats av kriget, kunde de ändå dela och glädjas åt sin gemensamma musik.
Goran Bregovic och hans musiker får tiden att stanna och oss själva att bara vara människor en stund. Det är lycka genom musik, det är för bra för att missa.

Line-up:
Goran Bregovic
Gypsy brass band
Alen Ademovic slagverk, sång
Bokan Stankovic, trumpet
Dalibor Lukic, trumpet
Stojan Dimov sax, klarinett
Aleksandar Rajkovic trombon, klockspel
Milos Mihajlovic, trombon

Bulgarian voices
Ludmila Radkova-Trajkova, sång
Daniela Radkova-Aleksandrova, sång


Länkar:
Hemsida – http://www.goranbregovic.rs/
Spotify - Goran Bregovic and The Wedding and Funeral Band 7/5 2011
Youtube –
http://www.youtube.com/watch?v=NP_taIlO5RI&feature=player_embedded
http://www.youtube.com/watch?v=iwvdzVEAZAU&feature=player_embedded


www.ukk.se