x

Ved + Fredrik
Debaser Malmö
D. 2011.25.03 Kl. 19:00

HIGH FIVE dubblar upp när Graveyard släpper sin efterlängtade andra LP Hisingen Blues, Fredrik precis har spelat på SXSW i Austin, TX och förfirar kommande skivan Flora, VED debuterar på Debaser efter att ha spelat i varenda buske runt om i stan och favoriterna i Skeppet gärna kommer och värmande vaggar in oss i ett kosmiskt sväng vi älskar att läska oss till. DJ IS OK spelar skivor tillsammans med DJ Barbro, Emely Ewe, No Daun och VED Soundsystem. Med andra ord blir det en riktigt bra helg på Debaser i Malmö.


VED
Påhittigt skev musik i en rockgenre som ofta lämnar lyssnaren i en slags förväntningarnas limbo; stämningen är näst intill febrigt hotfull för att i nästa sekund visa vägen mot fastare mark där tryggheten finns. Det är ett repetitivt lunkande i en luftig ljudkuliss som både ger och kräver – en organisk mix skapad under timtals av vridande och vändande; klippande, klistrande och funderande. Det är låtar som utöver det spelade består av hittade, sparade och hemmaskapade ljud från kassetter, radio och det som funnits till hands.

Musiken av Philippe Sarde och Krzysztof Komeda finns här någonstans i mixen, Roman Polanskis visioner och scenarion likaså. Bilder från ett barndomens Grekland ur minnet blandas upp med intresset för den folkmusik som funnits med sen dess. Loppiskassetter utan titlar har betytt och inspirerat lika mycket som det gamla slitna exemplaret av My Life In the Bush of Ghosts av Brian Eno och David Byrne. Goblin finns här liksom dussintalet andra atmosfäriska band från 70-talets Europa.

VED spelar låtar skapade av realiserade drömmar födda ur nyfikenhet. Låtar med grund i det som sipprat igenom och stannat. Låtar baserade på det som blivit självklart; ett slags destillat av årtionden av sökande och förkastande. Musik skapad efter lång tid av tankar kring det fjärran, det ofattbara och det i högsta grad familjära.

Medlemmar:
Adam Vilgot Persson (electric guitar, samples, synthesizer) Mattias Nihlén (electric guitar and bouzouki), Martin Holm (electric bass guitar) David Hagberg (drums), Mattias Almlund (Farfisa organ, electronics and samples) och Niklas Tjäder (percussion).

FREDRIK
"Den 12 april släpper Fredrik sitt tredje album, Flora. Deras manifest är en organisk, kakafonisk men återhållsam blandning av akustisk pop, vintageskräck, virvlande oljudsdraperier och en amfetaminbakfull symfoniorkester (bara 5 dök upp, allting svajar).

Om 2010 års album Trilogi var en promenad i en kulen barrskog är Flora mer fuktigt tropisk och energiskt bultande. Inspelad i trions egen trädgårdsstudio under sensommarmånaderna tecknar albumet ett febrigt, närmast underjordiskt porträtt av blomstersäsongen. Även om Flora har en betydligt mer energisk ton känns mycket igen i bandets uttryck. Skarpa melodier och bitterljuva körarrangemang är som vanligt framträdande och utgör en kontrastrik inramning för sångaren Fredrik Hultins lugna historieberättande.

"Fredrik har rönt stor uppmärksamhet internationellt (Pitchfork, NPR, KCRW). Det är därför ingen slump att de inleder lanseringen av albumet med ett antal spelningar på mastodontfestivalen South by Southwest, (SXSW) i Austin, Texas. USA- och Europaturné följer därpå och bandet planerar även med att synas på svenska klubbar och festivaler under året." - Biograf.

/ Mikael Nordlander, High Five.