x

We Live in Trenches + Trubbel
Debaser Malmö
D. 2011.29.04 Kl. 17:00

Ja, så var det dags för HIGH FIVE igen. Vi funderade ett tag på att ta lite ledigt, men sen blev suget för stort. WE LIVE IN TRENCHES och TRUBBEL ringdes upp en lördagseftermiddag nyligen, båda kunde och vi var nöjda på en gång. Svårare än så var det inte. Hoppas ni kommer och hänger på uteplatsen på fredag innan det är dags för att gå in för lite varm skrålpunk med hjärtat på rätt ställe och lite härligt hardcoremangel med sjukt snygga hookar. Ett helt gäng DJ ramar in kvällen på det sätt som den förtjänar.

WE LIVE IN TRENCHES

Många steg har tagits sedan David Augustsson och Robert Samsonowitz lät trummor och gitarr ljuda som en människa satt i brand alltmedan Ulf Stöckels stämband fick sig ännu en perfekt törn. Timmar och åter timmar spenderades på de tio landstingsgrå kvadratmetrarna som den kvava replokalen bestod av. Svetten samlades upp i spannar.

WE LIVE IN TRENCHES debuterade 2008 med en vinyl-EP som namngavs ”Autonomy Clinic”. Bakom släppet stod Instigate Records, en något obskyr skivetikett med bristfällig distribution. Endast femhundra exemplar trycktes i en första utgåva och om det var svårt att komma över EP:n när den väl var ny så krävs det mer än bara tålamod i dessa dagar. Debuten följdes upp av en handfull kompromisslösa spelningar som exekverades med pur briljans; att stå i publiken var som att bli överkörd av ett godståg från Kirunas malmgruvor. Likväl växte fanskaran. Alla gillar vi smärta.

Även om ”Autonomy Clinic” EP:n var ett utmärkt testamente så skulle den inte och kunde inte den förbereda någon för den obarmhärtiga albumdebuten som kom 2009. ”Modern Hex” hette den. Cementerade i replokalen i månader, nu med Anna Knutsson på bas, skrev de ett nytt kapitel i den svenska punken. Politisk ilska satt till en gnisslande och monoton oljudskuliss, en väg som påminde om den som FLIPPER och UNION CARBIDE PRODUCTIONS trampade upp i förra seklet fast obekvämare. Slutresultatet blev en bomb som genererade lovord från i princip alla håll och kanter, från belysande artiklar till års-bästa-listorna i både dagspress och musiktidningar.

I mitten av 2010 så lämnade Anna bandet för att studera. Oförberedda men ej handlingsförlamade så fortsatte de kvarvarande medlemmarna och har nu hittat Johan Meiton som ersättare, en person som sitter som handen i handsken. Om det var lite som höll tillbaka WE LIVE IN TRENCHES innan så finns det absolut inget som kan stoppa dom nu. Jag vet det. Du vet det! - Max J Hansson

TRUBBEL

Trubbel sviker aldrig. Klockren gubbpunk a la GBG -82 med rockiga riff och singalongkörer som får dig att svepa kiren till den första låten o korka upp auroran till låt nummer två.
Då kärleken till det gamla soundet och den gamla tiden är stor inom Trubbel väljer man att inte släppa sina alster på cd utan släpper istället enbart limiterade 7:or. Med diverse halvnakna avdankade rockhunkar i Trubbels egna kör The Makerz, bjuder de på en scenshow fylld med glädje trots de dekadenta och livsbittra texterna. Vill man vara fin får man lida pin, det gäller även textförfattande. Därför peppar man inte sångaren Stefan utan ger honom hellre en spark när han ligger ner, allt för skapandet och kreativiteten!

För er som har missat vad dessa Göteborgsgiganters ursprung (vilket är rätt enkelt med tanke på att de bara slog ner som en bomb från ingenstans så att både Troublemakers och GBG Sound tappade löständerna i kaffet när de hörde det) så är det 50% medlemmar från The Dynamite samt 50% av gubbarna från Pistol Mob som slog sig samman och bildade Trubbel, och tacka gudarna för det. - Alley Cat Records

Skivspelare: DJ IS OK + Anna Vinhus + Jerker Johansson + Pretty Whores-Anton