x

Amira
Uppsala Konsert & Kongress Sal B
D. 2011.08.10 Kl. 16:00

Bosniens Billie Holliday sjunger sevdalinka.

Hon tillhör en av världens främsta sevdalinka-sångerskor och ger nytt liv åt gamla sångskatter. Amira Medunjanin är född och uppvuxen i Sarajevo i Bosnien, men hennes musik sträcker sig långt utanför landets gränser.

Sevdah är kärlek. Och Amira laddar ordet med längtan. Precis som det spanska ordet duende står sevdah för en mängd olika betydelser – kärlek, omöjlig kärlek, saknad och begär. Och sevdalinka är sevdah-sånger, dikter med rötter i orienten och musik som vibrerar av lidelse och längtan.

De första sångerna fick Amira från sin mamma och fascinationen för den traditionella musiken från Bosnien-Herzegovina fick henne att göra ett livsval – hon skulle göra allt för utforska sevdah-sångernas gåtfulla själ.

Sevdalinka är som en mosaik av våra sinnen som hyllar livets ögonblick, ett själsligt tillstånd som fulländar rytmen och skapar en harmoni av belåtenhet och hyllar vår egen existens.

Med sin röst lyckas Amira förmedla både melankolin och de starka uttrycken. Hon har kallats för Bosniens Billie Holliday och redan hennes första album Rosa blev en stor framgång som följdes upp av Amira Live.

Om hennes senaste album Zumra skrev The Independent ”En unik och avväpnande musikupplevelse”, The Sunday Times omdöme var ”Himmelskt, helt enkelt himmelskt!”

www.ukk.se

Arrangör: Uppsala Konsert & Kongress