x

Pink Noise by Fork
Idunteatern Umeå
D. 2011.26.09 Kl. 19:00

Show
Pink Noise by Fork
ACE-produktion/Svenska Teatern i Helsingfors/Riksteatern

Lokal Idun, Umeå Folkets Hus
Längd ca 2 tim inkl paus
Biljetter Biljettcentrum tel 090-133180


Pressklipp
"Pink Noise är smartare och framför allt roligare än de flesta rockkonserter man sett, en epokgörande show... det här är ren entertainment med stora lungor och ännu större hjärta" Hufvudstadsbladet

"Går ni på bara en enda show i år, glöm Madonna. Go Fork!" Västra Nyland

A Capella goes glam


Spektakulär ljusshow, glammiga divor och allt från Lionel Ritchie till Black Sabbath. Men inte ett instrument så långt ögat når. Om man inte räknar fyra fantastiska röster förstås. Finlandssvenska Fork tar a capellan till oanade höjder.


A capella som trist och pretentiöst? Inte om du frågar a capellans värstingar den finska gruppen Fork och deras sångare Mia Hafrén, Jonte Ramsten, Kasper Ramström och Mia Renwall. Fyra glammiga divor som med humor, spektakulär pyroteknik, ljusshow och videoprojicering förändrar bilden av a capella och tilltalar många. Gruppen Fork gav 30 konserter i Helsingfors med sin senaste show ”Pink Noise” - som sålde slut varje kväll. Forks galna blandning av a capella, human beatboxing, glamour, ironi och inte minst humor går hem – ”big time”. I hemlandet Finland är Fork enormt hyllade men gruppen har även nått en stor internationell publik med bejublade spelningar i Dubai, USA, Monaco, Estland och Stockholm.
– Vi gör många coverlåtar, men vi gör dem på vårt eget sätt, vi är inget bröllopsband. Sedan är showen visuellt genomtänkt, rolig och intressant. Ja, åtminstone tycker vi själva så, säger Jonte Ramsten.
- Vårt motto lånar vi från filmen ”Spinal Tap”: ”Have a good time all the time”, förklarar Kasper Ramström.
Gruppens musikaliska bredd är imponerande – i showen ”Pink Noise” gör Fork skruvade tolkningar av alltifrån Lionel Ritchies pekoral ”Hello” till massiva metallhits av Black Sabbath. Men alla låtar fungerar inte a capella förklarar Jonte Ramsten. Fork försökte sig exempelvis på Foo Fighters ”The Pretender” men gav upp.
– Massiv gitarrock är väldigt svårt. Vi vill inte förstöra en fantastisk låt med att göra en sämre variant, säger Jonte Ramsten.
Fork har gett ut tre album och nominerades år 2008 och 2009 inom Contemporary A Cappella Recording Awards (CARA) i USA för bästa pop/rock låt, bästa originallåt och bästa pop/rock album. En glammig scenbild är en viktig del av Forks framgångsrecept och i ”Pink Noise” är exempelvis kostymerna designade av den finländska toppstylisten Minttu Vesala, utsedd till "årets stylist" av tidningen ELLE. Showen ges på engelska.