x

Maria De Buenos Aires - Tangoopera
Sagateatern-Bilj hämt på BC Umeå
D. 2011.25.10 Kl. 18:30

Tangoopera
Maria de Buenos Aires
Piteå Kammaropera

Lokal Sagateatern
Längd ca 2 tim inkl paus

Biljetter från 13 sept 2011-06-28
Biljettcentrum
090-133180
www.biljettcentrum.com

Musik Astor Piazzolla
Text Horacio Ferrer
Översättning Leif Janzon
Regi Anna Azcárate
Koreografi Gilda Stillbäck
Kostym Ina Andersson
Ljus Maria Ros Palmklint

Medverkande
Annika Skoglund
Lars-Erik Berenett
Margrét Brynjarsdóttir
Adam Wahlberg
Ylva Gruen
Malin Engström
Norrbotten NEO
Mårten Landström
Marcelo Nisinman
Georg Gulyas
Christopher Lehmann
Rolf Landberg
Daniel Saur
Nils-Erik Sparf
Maria Sjöstedt
Kim Hellgren
David Gammelgård
Anders Löfgren
Arrangör Piteå Kammaropera
Tango Norteño
Umeå Teaterförening

Grafiskt element om dans efter förest.

Eldig, melodramatisk, oemotståndlig: möt Maria från Buenos Aires.

Poetiskt, galet och sentimentalt.
En opera lyft och buren av tangomusiken.
Nu ges Piazzollas ”Maria de Buenos Aires” för första gången på svenska.

Världens första tangoopera, ”María de Buenos Aires” från 1968, är ett av operavärldens mest originella verk. Musiken är skriven av tangomaestron Astor Piazzolla (1921-1992) – en av förnyarna inom genren med sin mix av tango, jazz och konstmusik. ”María de Buenos Aires” är en ypperlig representant för det som brukar kallas ” tango nuevo” eller ”den nya tangon”. Själv var Piazzolla också mycket nöjd med sitt verk; ”Jag kan inte fatta att några så kallade kritiker fortfarande anklagar mig för att ha mördat tangon – tvärtom. De borde se mig som tangons räddare. Jag skönhetsopererade ju den.”
Horacio Ferrers libretto är oemotståndligt poetiskt i all sin galna surrealism. En ung prostituerad kvinna, Maria, ”född en dag då Gud var full” lever sitt liv i Buenos Aires slum, dör och återuppstår – bara för tvingas fortsätta sin eviga vandring längs Buenos Aires sunkigare gator. Ett minst sagt brokigt persongalleri omger María. Här finns Berättaren/Poeten/Anden och hans marionetter, ett antal psykoanalytiker, byggarbetare, tjuvar och pastabagerskor. Det är galet och sentimentalt; en sorts sydamerikansk magisk realism lyft och buren av tangomusiken.
Som Maria ser vi en av Sveriges främsta mezzosopraner, Annika Skoglund. Annika har haft ledande roller i exempelvis”Carmen”, ”Figaros bröllop” och ”Madame Butterfly” på scener som Kungliga Operan i Stockholm och Göteborgsoperan. Hon är även en eftertraktad konsertsångerska och har framträtt med orkestrar som Kungliga Filharmonikerna och Radiosymfonikerna.
För regin svarar regissören och skådespelaren Anna Azcárate, ett välkänt ansikte från Norrbottensteatern där hon arbetade under många år. Anna Azcárate har regisserat flera framgångsrika uppsättningar till exempel ”Fallet Sally Beauchamp” och senast ”Man ska vara två” som blev något av en en snackis på teaterbiennalen i Gävle.
Konstmusikensemblen Norrbotten NEO återskapar Astor Piazzollas musik tillsammans med argentinaren Marcelo Nisinman på tangons klassiska dragspel, bandoneon.