x

Junior Reid, Sly & Robbie
Kulturbolaget
D. 2011.06.08 Kl. 21:00

Konserten presenteras av Reaggaewarriors


Junior Reid
Junior Reid är en veteran inom reggaemusiken. Som 13-åring släppte han i slutet av 70-talet sin första singel. 1978. Han mentor var Hugh Mundell men då han mördades 1983 tog Sugar Minott över hans roll. Han tog sig unga talanger och släppte singeln och albumet "Foreign Mind" på sin label Youthman . Det blev succé!
Därefter jobbade Junior Reid med dubkungen King Jammy och fick sedan ersätta Michael Rose i gruppen Black Uhuru. Det senare samarbetet är mest känt för låten "Fit Yu Haffi Fit" som långt senare Looptroop gjorde cover på.
Efter detta byggde Junior Reid en egen studio och startde skivetikett JR.
Här spelade han in One blood, (www.youtube.com), hans största hit som blivit något av ett anthem för reggaemusiken. Med sitt budskap om att alla tillhör samma blod oavsett var de kommer från är detta en gigantisk låt som fortfarande ger jubel på olika klubbar i världen.
Reid visade sig vara en producent av rang som släppte låtar med Gregory Isaacs, Ninjaman, Cocoa Tea och Yellowman. Junior Reid är dessutom känd för sina många samarbeten med andra artister, inte sällan utanför reggae-genren. Artister som The Poor Righteous Teachers, Game, Wu-Tang Clan och Guru har sökt upp Reids talang.
För de lite yngre kanske hans insats på remixen av Mims "This Is Why I'm Hot" känns mer bekant. Har man en gång hört hans röst glömmer man den inte.
Junior Reids speciella sångstil brukar ibland kallas "Waterhouse wail", som ocskå känns igen från andra sångare med kopplingar till Waterhouse-området i Kingston, t. ex Michael Rose och Don Carlos. Junior Reid är en legend med viktiga insatser både inom reggae och dancehall. Detta delar han med sina följeslagare.


Sly & Robbie
Den betydelse Sly Dunbar och Robbie Shakespeare har haft för reggaemusiken går nästan inte att överdriva. Antalet inspelningar de medverkat på är oräkneligt. Efter att ha spelat i olika bandkonstellationer, började de spela regelbundet tillsammans omkring 1975. Det var Sly på trummor och Robbie på bas som till största delen låg bakom "Rockers"-soundet från Channel One-studion, vilket var den mest framgångsrika stilen på Jamaica under ett par år. Rytmsektionen är den viktigaste komponenten i reggae, och Sly & Robbie har sedan dess varit Jamaicas mest progressiva rytm-makare. I mitten på 70-talet startade de sin egen etikett, "Taxi" (som fortfarande är aktiv) med Gregory Isaacs "Soon Forward" som första stora hit (1979). De har spelat in lika mycket för andra producenter, men behållit de mest radikala och nyskapande rytmerna til sin egen etikett. Det unika soundet de skapade i början av åttiotalet är mest känt från Black Uhurus tidiga album. Men även bakom vokalister som Dennis Brown, Ini Kamoze och Wailing Souls. Till skillnad från många producenter och framförallt instrumentalister, har de aldrig varit rädda för den digitala tekniken. Tvärtom var Sly en av de första på Jamaica att använda synttrummor, och man snarare föregick den digitala revolutionen som reggaen gick igenom 1985 när King Jammys "Sleng Teng"-rytm förändrade soundet för alltid.
Samtidigt som de byggde rytmer till producenter som Phillip "Fattis" Burrell, fortsatte "The Rythm Twins" att vara nyskapande, vilket ibland gav mindre lyckade resultat, och ibland blev enormt framgångsrikt - exempelvis "Bam Bam"-rytmen från 1992. Genom att blanda dancehall & soca, med en sampling av en indisk trumma, gav de reggaevärlden en av dess största hits i Chaka Demus & Pliers "Murder She Wrote", och introducerade ännu ett nytt sound. Även Sly & Robbie har samarbetat med en rad artister utanför reggae/dancehall-genren och bland dessa kan man nämna Joe Cocker, Rolling Stones, Bob Dylan och Sting, Fugees och Madonna.

Åldersgräns: 13 år för konsert, därefter 18 år